black logo resized small

Ultimativ Rejse Guide Til Rumænien

Jeg anede ikke, hvad jeg skulle forvente, da jeg første gang besøgte Rumænien. Ud over de stereotype vampyrmyter og legender i Transsylvanien vidste jeg chokerende lidt om landet.

Det, jeg fandt ved ankomsten, var en budgetvenlig destination fyldt med solid mad, fantastiske naturlandskaber og en brøkdel af de turister, der findes andre steder i Europa .

Landet har en lang (og turbulent) historie, der strækker sig tusinder af år tilbage. Det blev annekteret af talrige magter gennem århundrederne, herunder romerne, byzantinerne, Det Hellige Romerske Rige, Ungarn og sovjeterne (som efterlod en særlig mørk plet på landets historie).

Mens Rumænien plejede at være langt væk fra den slagne vej, er landets turismetal steget i de senere år. Når det er sagt, er det stadig relativt uopdaget sammenlignet med lande i Vest- og Centraleuropa, og dets charmerende historiske byer med brostensbelagte gader og middelalderlig arkitektur er både overkommelige og sjældent overfyldte.

Jeg elsker Rumænien i stykker, og jeg opfordrer stærkt, kraftigt dig til at tage landet langsomt og bruge ekstra tid her. Det er et enormt land, der er perfekt til roadtrip, vandreture og historieinteresserede.

Denne rejseguide til Rumænien kan hjælpe dig med at planlægge din rejse, spare penge og få mest muligt ud af dit besøg!

1646402470 723 11 Day Trips From Bucharest Romania Chasing the Donkey

ting at se og gøre i Rumænien

1. Se den botaniske have Alexandru Borza

Beliggende i Cluj-Napoca, har denne massive botaniske have bølgende grønne bakker, et udsigtstårn, en rosenhave og endda en japansk have. Haven blev grundlagt i 1872 og er hjemsted for over 10.000 planter og strækker sig over 35 hektar. Der er drivhuse, damme og en bred vifte af regionale haver med planter fra hele verden. Entré er 11 RON per person.

2. Få en kulturel fordybelse i Maramures

Denne middelalderlige region i Rumænien er en af ​​mine favoritter. Den traditionelle kultur her blomstrer, og der er en interessant blanding af lokal musik, håndlavede træstrukturer og farverige tekstiler at opleve. Hver landsby har en stor trækirke og indviklede træporte, der er håndskårne (træbearbejdning er en tradition her, der går århundreder tilbage). Der er også unikke kirkegårde, der stammer fra deres tro på, at efterlivet er en begyndelse, ikke enden. For eksempel er der i stedet for højtidelige ord på stengravsten blå trækors med sjove vers om den afdøde. Gå ikke glip af mindemuseet for kommunismens ofre og modstandsbevægelsen og Elie Wiesels mindehus (Wiesel var en berømt rumænsk-amerikaner, der skrev bogen Nat om sine oplevelser under Holocaust.).

3. Vandretur ved Mount Tampa

Dette bjerg tårner sig op over Brasov og er fantastisk til en hurtig vandretur, hvis du ønsker at få en udsigt over byen. Bjerget har også et stort skilt, der ligner det hvide “Hollywood”-skilt i Los Angeles. Mens vandreturen er ret nem og tager mindre end en time (bjerget er kun 1.000 meter højt), er der også en svævebane, du kan køre til toppen for 18 RON (tur-retur).

4. Besøg den rumænske patriarkalske katedral

Denne katedral i Bukarest stod færdig i 1659 og har stadig alle sine originale interiørmalerier og ikoner, foruden nogle smukke freskoer (de fleste af freskoerne er rekonstruktioner). Den udvendige facade er designet i Brâncovenesc-stilen, og interiøret er overdådigt udsmykket, rummeligt og farverigt. Acapella-koret er særligt imponerende at lytte til. Adgang er gratis, men klæd dig konservativt, da dette er et sted for løbende tilbedelse.

5. Se dyrelivet i det nordlige Dobruja

Gemt væk i det sydøstlige hjørne af amtet, er denne region hjemsted for over 400 fuglearter samt masser af lokalt dyreliv. Det er en kuperet flade med over et dusin søer, og flere kan findes lige over grænsen til Bulgarien. Det er en af ​​de bedste regioner at udforske i bil, da du kan hoppe fra by til by. Sørg for at bruge lidt tid i kystbyen Constanta, den ældste kontinuerligt beboede by i Rumænien (den blev grundlagt i 600 fvt.).

6. Besøg Donau-deltaet

Flyder over 3.000 kilometer (1.864 miles) fra sin kilde i Tyskland , dette er Europas næststørste og bedst bevarede delta (Volga er den største). Donau strækker sig gennem 10 lande – mere end nogen anden flod i verden – før den dræner ud i Sortehavet via Rumænien (og Ukraine ). Hele regionen er på UNESCOs verdensarvsliste, hvilket gør det til et fantastisk naturreservat at udforske, hvis du ønsker at komme væk fra folkemængderne. Du kan vandre rundt langs kysten eller tage en bådtur langs vandet for at få en bedre udsigt. Mens vandreturen er gratis, forvent at betale omkring 300 RON for en heldags bådtur, der inkluderer frokost. En halvdagstur uden frokost er omkring 110-150 RON.

7. Fejr Prislop Hour

Denne festival afholdes hver august og er en fest, der samler Transsylvanien, Moldova og Maramures. Mere almindeligt kendt som Dansen i Prislop, er der masser af traditionel dans og sang, smukke kostumer, paradering og fantastisk fest. Festivalen går tilbage til 1730’erne og er en fejring af lokal og traditionel kultur, som du ikke må gå glip af, hvis du er i området. Festivalen afholdes i det afsidesliggende Prislop Pass i den nordlige del af landet, hvor op til 50.000 mennesker samles hvert år.

8. Jagt efter Dracula i Sighisoara

Denne by blev grundlagt i det 12. århundrede og er en af ​​de smukkeste og bedst bevarede middelalderbyer i Europa. Et af de otte verdensarvssteder i landet, der er mange tårne, udsmykkede kirker og borgerhuse (traditionelle huse fra middelalderen og renæssancen) at se gennem de farverige brostensbelagte gader. Dette er også fødestedet for Vlad Tepes, mere almindeligt kendt som Vlad the Impaler (alias Dracula). Sørg for at bestige klokketårnet for en flot udsigt over byen. Andre højdepunkter omfatter det historiske museum, laugstårnene (en del af byens historiske forsvarsværk) og Scholar’s Stairway (en trappe fra det 17. århundrede, der blev brugt af skolebørn).

9. Besøg Peles Slot

Bygget til kong Carol I i 1870’erne som et tilflugtssted, dette slot (som ligner mere et kunstfærdigt palads eller herregård) er overdådigt dekoreret og tjener som en god påmindelse om det luksuriøse liv, disse herskere nød. Det var også det første slot i Europa, der havde elektricitet. Efter at have rundet de kunstfærdige grunde og haver kan du gå indenfor for at se på kunst- og antiksamlingen, som omfatter over 4.000 våben og rustninger. Et besøg i slottets stueetage koster 40 RON, mens en rundvisning på de øverste etager koster 80 RON.

10. Besøg en saltmine

Salina Turda er en saltmine i Turda, der er blevet omdannet til et underjordisk museum. Minen går tilbage til oldtiden og blev brugt gennem hele middelalderen. Lær, hvordan arbejderne fik saltet til overfladen, og hvor besværlig processen var. Der er en lille underjordisk sø i bunden, hvor du kan leje en båd og padle rundt, og der er også spil som bowling og minigolf og endda et pariserhjul! Det er et godt sted at besøge med børn. Der er også en spa, hvis du vil forkæle dig selv med nogle naturlige midler. Entré er 50 RON.

11. Udforsk Cluj-Napoca

Cluj-Napoca er en hyggelig universitetsby beliggende i Rumæniens nordvestlige del og et stort stoppunkt for folk, der kommer østpå fra Ungarn (det er også et knudepunkt for billige fly). Byen daterer sig århundreder tilbage, og der er en masse historiske kirker, museer og ruiner (især på Cetatuia-bakken) at besøge. På grund af universitetet her er der mange overkommelige restauranter og et meget hektisk natteliv i byen. Jeg kunne virkelig godt lide de dage, jeg tilbragte her. Selvom det ikke er så historisk og middelalderligt som mange af Rumæniens andre byer, hvis du leder efter en by med en cool atmosfære i Rumænien, er dette sted det.

12. Rundvisning i Draculas slot

Bran Castle er slottet, der inspirerede Dracula’s Castle i Bram Stokers version af Dracula . Beliggende i nærheden af ​​Brasov kan besøgende gå i værelserne dedikeret til Transsylvaniens mest berømte greve, se Dronning Maries tehus og køre i en glaselevator for at opleve “Draculas flugtrute.” Det er osteagtigt og meget turistet, men super sjovt! Entré er 45 RON.

13. Udforsk Hoia Skov

Denne berygtede skov har været stedet for adskillige spøgelses- og UFO-observationer gennem århundreder (såvel som andre paranormale aktiviteter). Faktisk bliver det ofte betragtet som den mest uhyggelige skov i verden. Her er træer skæve og bøjede på foruroligende måder, som videnskaben ikke har været i stand til at forklare. Tag en tur gennem skoven i løbet af dagen gratis (masser af lokale går og jogger her) eller tag en guidet nattur for at lære om de foruroligende paranormale begivenheder, der er fundet sted her! Natture koster 150-300 RON per person.

14. Unwind at Balea Lake

Beliggende 90 minutter fra Sibiu, gør Balea-søen en værdifuld dagstur fra byen. En del af Fagaras-bjergene (ofte kaldet “de transsylvaniske alper”), mange mennesker kommer her for at vandre eller for at stå på ski om vinteren (der er endda bygget et ishotel her om vinteren). Der er afmærkede stier, hvis du vil vandre, og tilbyder både fem-timers og ni-timers ruter til nogle af de nærliggende toppe. Beliggende omkring en time fra byen, kan du tage en bus hertil for omkring 90 RON.

Rumænien rejseomkostninger

Indkvartering – En seng i en 4-8-sengs hostel koster omkring 50-60 RON per nat. Et privat værelse på et hostel koster mindst 130 RON per nat. Gratis Wi-Fi er standard, og mange hostels har også faciliteter til selvforplejning, hvis du vil lave din egen mad. De fleste vandrerhjem i landet inkluderer ikke morgenmad.

Et budgethotel koster omkring 150-175 RON pr. nat. Du kan finde værelser billigere, men du bliver nødt til at dele et badeværelse med andre gæster. Gratis Wi-Fi er almindeligt, og mange hoteller inkluderer også en enkel gratis morgenmad.

Airbnb er tilgængelig i hele landet med private værelser fra omkring 90 RON per nat, mens hele boliger/lejligheder koster omkring 130-175 RON.

For dem, der rejser med et telt, er camping muligt rundt om i landet, men hold dig til dedikerede campingpladser. Vild camping er lovligt, men tyveri er lidt almindeligt, så det er meget sikrere at campere i udpegede områder. Det koster 25-40 RON per nat for en grundlæggende teltplads.

Mad – Rumænsk køkken er solidt, påvirket af det nærliggende Ungarn og andre østeuropæiske naboer. Gryderetter og pølser er almindelige basisvarer, hvor især hvidløgspølse er populær. Sur suppe, lam, frikadeller og kødtærter er andre populære traditionelle måltider. Vin er den foretrukne drik her, da Rumænien er en af ​​de største vinproducenter i verden.

De fleste billige måltider koster omkring 25 RON. Suppe er en god mulighed for at spare penge, da den koster omkring 10-15 RON og er ret solid (det kommer typisk også med en side brød). Et måltid på en mellemklasserestaurant koster omkring 50 RON for et tre-retters måltid, mens fastfood (tænk McDonald’s) er omkring 15-20 RON for et kombineret måltid.

En øl ude på en restaurant eller bar koster omkring mindst 7-10 RON, mens et glas vin er 10-14 RON. En cappuccino koster omkring 10 RON.

På turistdestinationer som Brasov eller Sighisoara skal du forvente, at priserne er lidt højere (men ikke for meget).

Hvis du køber dine egne dagligvarer og laver dine måltider, skal du forvente at betale omkring 140-190 RON om ugen for dagligvarer, der inkluderer pasta, grøntsager, kylling og andre basale basisvarer. Spar penge ved at shoppe i lavprissupermarkeder som Profi, Lidl og Penny Market.

Aktiviteter – Mange af Rumæniens bedste aktiviteter (såsom vandreture) er gratis. Du kan også finde gratis vandreture i en håndfuld byer, såsom Bukarest, Brasov og Cluj-Napoca. De fleste museer og attraktioner koster mellem 20-40 RON, mens flerdagsvandringer koster op mod 3.000 RON. Cykeludlejning kan findes for omkring 65 RON pr. dag.

ultimativ rejse guide til rumaenien

Backpacking Rumænien Foreslåede budgetter

På et backpackerbudget på 140 RON om dagen kan du bo på et billigt hostel eller lejr, tilberede alle dine måltider, bruge lokal transport til at komme rundt, tage langsomme tog mellem byer og for det meste lave gratis aktiviteter som vandreture og gratis vandreture .

På et mellemklassebudget på omkring 275 RON kan du bo på en Airbnb, spise ude til de fleste måltider, nyde et par drinks i baren, tage en taxa af og til, tage busser eller deleture mellem byer og lave flere betalte aktiviteter såsom museums- og slotsbesøg.

På et “luksus” budget på 440 RON eller mere om dagen, kan du bo på et hotel, spise ude til alle dine måltider, drikke mere, leje en bil for at komme rundt og lave de ture og aktiviteter, du vil. Dette er dog kun stueetagen for luksus. Der er ingen grænser!

Tips til at spare penge

Jeg fandt ikke ud af, at Rumænien tilbød mange fantastiske måder at spare penge på, mest fordi Rumænien allerede er et meget overkommeligt land til at begynde med. Men hvis du vil have nogle måder at sænke dine omkostninger på, er her mine foretrukne måder at spare penge på i landet:

  1. Bo hos en lokal – Intet er billigere end at sove gratis. Couchsurfing forbinder dig med lokalbefolkningen, som ikke kun giver dig et gratis sted at bo, men som kan introducere dig til alle de fantastiske steder at se og dele deres insider-tips og råd. Det er et fantastisk fællesskab at være en del af.
  2. Spis frokost ude – Selvom maden i Rumænien generelt er billig, kan du spare flere penge ved at lave din egen middag og spise dine frokoster ude. En frokostmenu i Rumænien består typisk af tre retter (suppe, hovedret, dessert), og kan koste så lidt som 30 RON.
  3. Rideshare – Hvis du er fleksibel i din tidsplan, så brug samkørselstjenesten BlaBlaCar til at fange ture med lokalbefolkningen mellem byer (eller lande). Drivere er verificeret, og det er helt sikkert (selvom nogle gange dukker forlystelser ikke op, hvorfor du skal være fleksibel). Selvom busser måske er billigere, er det sjovere og normalt hurtigere.
  4. Shop hos discountkøbmænd – Hvis du skal lave mad eller bare snupper en snack, så spar penge ved at shoppe i discountsupermarkeder som Profi, Lidl og Penny Market.
  5. Bo på Balkan Backpacker Hostels – Der er hostels rundt omkring i Rumænien (og Balkan), som er en del af Balkan Backpacker-netværket. Book direkte hos disse hostels og fortæl dem, at du er opmærksom på netværket for at få 10 % rabat på dit ophold.
  6. Blaffe – Blaffe i Rumænien er sikkert og ret almindeligt. Det er ikke den hurtigste måde at komme rundt på, men det virker, hvis du har et budget. Bare sørg for, at du har et skilt, og at du stoler på din mavefornemmelse, når du accepterer ture. Det er en fantastisk måde at komme i kontakt med lokalbefolkningen og samtidig spare penge.
  7. Tag toget – Togene i Rumænien er langsomme, men de er den billigste måde at komme rundt på. Hvis du ikke har travlt, så tag toget. Der er også nogle nattog rundt om i landet, hvis du skal lange afstande.
  8. Medbring en vandflaske – Postevandet her er generelt sikkert, så medbring en genanvendelig vandflaske for at spare penge og reducere din afhængighed af engangsplastik. Jeg foreslår et LifeStraw , da deres flasker har et indbygget filter for at sikre, at dit vand altid er rent og sikkert.

Hvor skal man bo i Rumænien

Rumænien har tonsvis af budgetvenlige hostels & gode hoteller. Jeg anbefaler du søger efter et hotel eller hostel der passer dig igennem min hotel sektion her.

rejseguide til italien 1

Sådan kommer du rundt i Rumænien

Offentlig transport – Busser og sporvogne i de fleste byer koster så lidt som 2 RON for en enkelt rejse, selvom køretøjerne ofte er overfyldte og i forskellige tilstande af forfald. I Bukarest koster metroen 3 RON, selvom et dagskort kun er 8 RON, hvilket gør det til en meget bedre aftale. Ugentlige metropas koster 30 RON, hvilket er umagen værd, hvis du ofte skal bruge offentlig transport (ugekort er også tilgængelige til busser og sporvogne, men priserne varierer afhængigt af din rute).

I Brasov og Cluj er en enkeltbillettur på den offentlige bus til sammenligning 2-2,50 RON, mens et dagskort er 12-14 RON.

Fly – At flyve rundt i Rumænien er en mulighed, hvis du har travlt. Du kan ofte finde gode tilbud, hvis du planlægger i forvejen. Du kan finde billige fly her. Fra Bukarest kan du nå stort set enhver lufthavn i landet for under 400 RON.

Bukarest til Cluj eller Timisoara kan for eksempel gøres for under 170 RON en vej. Ryanair, Wizz og Blue Air (det rumænske lavprisselskab) er de tre flyselskaber, der skal tjekke de laveste priser.

Bus – Busser forbinder alle de større byer i landet, men da Rumænien er et stort land, kan rejserne være ret lange. For eksempel koster turen fra Bukarest til Cluj omkring 100 RON og tager 9 timer. Rejsen fra Bukarest til Brasov tager omkring 4 timer og koster 50-65 RON.

I modsætning til de fleste lande er togene her i mange tilfælde en billigere løsning. Hvis du har et budget, skal du sørge for at sammenligne bus- og togpriser.

Tog – Tog i Rumænien er en langsom (men pålidelig) måde at komme rundt på. Der er 3 forskellige slags tog: InterCity (IC), InterRegional (IR) og Regional (R). De interregionale tog er de hurtigste og pæneste og sandsynligvis dem, du vil bruge til at rejse fra by til by.

Standardsæder (anden klasse) er normalt ganske komfortable og tilstrækkelige til selv lange rejser. Wi-Fi og catering er ikke tilgængelig, så medbring din egen underholdning og mad, hvis du har en lang rejse.

Hvad angår priser, er den 9-timers rejse fra Bukarest til Timisoara omkring 100 RON, mens turen fra Bukarest til Cluj-Napoca tager omtrent samme tid og koster lidt mindre ved 90 RON.

Rideshare – Uber er tilgængelig i Bukarest, Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara og Iasi. Det er den billigste løsning, hvis du har brug for at komme et sted hen og ikke ønsker at tage offentlig transport, da taxaerne i Rumænien kræver en arm og et ben.

Brug Kiwi taxi service til længere afstande. Det er en fantastisk (og sikker) samkørselstjeneste til intercity-rejser. Bare download appen, lav en profil og søg efter forlystelser.

Bil – Biludlejning er omkring 70 RON pr. dag for en flerdages leje. Sørg altid for at låse din lejebil, når du forlader, da lejemål oftere er tyveri end lokale køretøjer. Chauffører skal være mindst 21 år.

Blaffe – Det er meget nemt at blaffe i Rumænien. Bare sørg for at gøre det klart for chaufføren, at du blaffer, da nogle bilister vil kræve betaling, hvis det ikke er gjort klart. For mere information om blaffer i Rumænien, brug Hitchwiki.

Hvornår skal man til Rumænien?

Det bedste (og mest populære) tidspunkt at besøge Rumænien er om sommeren, fra juni til august. Temperaturerne er varme og regn er sjældent. Forvent temperaturer omkring 30°C (86°F) i løbet af denne tid. 

Det er årets travleste måneder for turisme, selvom det kun er mærkbart på destinationer som Brasov eller Sibiu, hvor turismen er hovedtrækket. Men selv da er folkemængderne meget mindre end i Vesteuropa.

Skuldersæsonerne (slutningen af ​​april-maj og september-oktober) er også gode tidspunkter at besøge. 

Du vil slå folkemængderne og have meget mildere temperaturer, som er perfekte til alle, der ønsker at tage op i bakkerne for at vandre. Der er mere regn om foråret, men der er også fantastiske efterårsfarver om efteråret, hvilket giver en smuk baggrund for din rejse (især hvis du rejser gennem Transsylvanien).

Vinteren i Rumænien kan være ret kold, med temperaturer, der falder til under frysepunktet. 

Sne er almindelig, men ikke rigelig, hvilket kan påvirke forholdene, hvis du rejser i bil. Mens byer som Sighisoara og Brasov ser ret charmerende ud om vinteren, har Bukarest en meget dyster atmosfære på grund af indflydelsen fra sovjetisk arkitektur og deres afhængighed af grå, intetsigende beton. 

Kort sagt, jeg vil ikke anbefale et vinterbesøg, medmindre du har et specifikt ønske om at nyde de kolde og rolige byer.

rejseguide til italien 2

Sådan forbliver du sikker i Rumænien

Rumænien er et meget sikkert land, og kriminalitet mod turister her er sjælden. Det er en sikker destination for solorejsende – inklusive kvindelige solorejsende.

Når det er sagt, kan småtyveri stadig forekomme, så hold altid dine værdigenstande sikkert og ude af syne. Tyveri er mest almindeligt, når du kører overfyldte bybusser og sporvogne (for det meste i Bukarest), så tag ekstra forholdsregler, når du kører.

Derudover skal du tage nogle ekstra forholdsregler, når du lejer en bil. Mens vejene er sikre, er lejebiler mere målrettet mod tyveri end lokale biler, så tag forholdsregler og lås dit køretøj, når du ikke bruger det. Når du bestiller, skal du sørge for, at din forsikring dækker tyveri.

Enlige kvindelige rejsende bør føle sig godt tilpas med at udforske på egen hånd, selvom standardforholdsreglerne gælder (modtag ikke drinks fra fremmede, gå ikke alene sent om aftenen osv.).

Som i enhver by skal du aldrig efterlade din drink uden opsyn, når du er ude i baren, og aldrig gå alene hjem, hvis du er beruset.

Selvom svindel er sjælden, kan du, hvis du er bekymret for at blive snydt, læse om almindelige rejsesvindel, du skal undgå her .

Hvis du oplever en nødsituation, skal du ringe 112 for at få hjælp.

Stol altid på dit mave-instinkt. Undgå isolerede områder om natten og vær opmærksom på dine omgivelser til enhver tid. Lav kopier af dine personlige dokumenter, inklusive dit pas og ID.

 
Del Artiklen
Facebook
Twitter

Jeg har lavet dette site for at du kan følge med på mine rejser, og samtidigt kan jeg dele mine erfaringer med jer, mine fantastiske læsere :-)

Nyhedsbrev

Del Artiklen
Facebook
Twitter
error: Content is protected !!