black logo resized small

Tjekkiet Rejse Guide

Beliggende i centrum af Europa er Tjekkiet et land, der er gennemsyret af historie. Det er et land oversået med slotte, middelalderbyer, smukke bjerge, gamle ruiner og vingårde i verdensklasse.

Hvert år besøger flere og flere mennesker dette vidunderlige sted, men desværre holder de sig for det meste til hovedstaden Prag og efterlader resten af ​​landet ubesøgt. Men når du først undslipper den smukke (men overfyldte) by, vil du finde et billigt land med nogle af de mest slående og barske landskaber i Europa. Jeg elsker at tage toget fra sted til sted og bare stirre ud ad vinduet på det bølgende landskab.

Denne rejseguide til Tjekkiet hjælper dig med at finde ud af, hvad du skal se, hvordan du sparer penge og hjælper dig med at planlægge en rejse for livet.

Prag ur folkemaengde

1. Udforsk Prag

Snur gennem middelaldergaderne, klatre op ad bakken for at besøge Prags borg, se op på det astronomiske ur, udforsk historiske bygninger og brostensbelagte gader og nyd det vilde natteliv (eller en mere afslappet ølhave). Prag er en by, der lever op til al hypen.

 

2. Se Ceský Krumlov

Beliggende ved Moldau-floden i den sydlige del af landet, er dette en mindre, mere malerisk udgave af Prag. Den middelalderlige arkitektur og bygninger med røde tag giver smukke billeder, og en afslappet gåtur gennem gaderne er en fantastisk måde at sætte farten ned på og nyde livets langsommere tempo.

 

3. Drik op i Moravian Wine Region

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

4. Besøg Kutná Hora

Denne historiske by er hjemsted for den berømte Sedlec Ossuary, også kendt som Bone Church. Det er et romersk-katolsk kapel, bygget i det 13. århundrede og prydet med over 40.000 menneskeknogler. Entré er 60 CZK. For mere information (og billeder), læs om mit besøg .

5. Vandretur Adršpach-Teplice-klipperne

Vandretur rundt i disse naturlige sandstensklostre. Med navne som ‘Giant’s Armchair’ og ‘Sugar Cone’ kan du ikke gå galt. Der er to klynger af formationer: Adršpach Rock Town og Teplice Rock Town. Et tog hertil fra Prag koster omkring 275 CZK og tager lige under 3 timer.

karlsbroen prag tjekkiet

Andre ting at se og gøre i Tjekkiet

1. Prøv noget pilsner i Pilsen

Pilsen er fødestedet for Pilsner og hjemstedet for den originale Pilsner Urquell tjekkiske øl. Et besøg i byen er en fantastisk dagstur fra Prag. Under dit besøg skal du sørge for ikke kun at besøge Pilsner-fabrikken, men også tjekke øl-kurbadene, hvor du kan nyde en balje øl. Forvent at betale omkring 900 CZK for en soak. Gå ikke glip af den gotiske katedral Saint Bartholomew fra det 13. århundrede og den botaniske have, mens du også er her.

2. Rundvisning i Karlstein Slot

Dette slot er kun en hurtig togtur fra Prag. Dette gotiske slot blev grundlagt i 1348 af Karl IV fra Det Hellige Romerske Rige og beskyttede Bøhmens kronjuveler og hellige relikvier. På grund af krigsførelse i 1400-tallet og brandskader i 1600-tallet gennemgik slottet flere rekonstruktioner. Den sidste genopbygning fandt sted fra 1887-1899, og genoplivede slottets karakteristiske gotiske udseende. Attraktioner på slottet omfatter en original vægdekoration fra det 14. århundrede og en kopi af Bøhmens kongelige krone. Entré med en rundvisning er 220 CZK.

3. Eventyr i Krkonoše

Denne smukke bjergkæde – kaldet Giant Mountains – løber langs den tjekkisk-polske grænse. Det er hjemsted for den højeste top i landet (Sn?žka Peak, 1.600 m). Der er enkelt- og flerdages vandrestier samt cykelsti, hvis du kommer om sommeren. Vinteren byder på skiløb for så lidt som 550 CZK for et liftkort.

4. Gå til Telc

Telc er med sine snoede brostensbelagte gader et af de mest billedskønne eksempler på en renæssanceby i Europa. Efter en brand i 1530 blev byen genopbygget. Middelalderlige arkader med deres gavlhuse omgiver det maleriske bytorv, og det er kun to timer syd for Prag i bil. De historiske renæssance- og barokhuse er et UNESCO-arvsted. Gå ikke glip af det farverige farvede glas i St. James Church samt de historiske underjordiske tunneler, som du kan besøge for 30 CZK.

5. Besøg Olomouc

Olomouc er en lille universitetsby kendt for sine parker, kirker, skulpturer og springvand. Beliggende lige nord for Brno, er det også hjemsted for Holy Trinity Column, et barokmonument, der blev bygget mellem 1716-1754, og et storslået astronomisk ur – som begge er UNESCOs verdensarvssteder. Uden for Olomouc Art Museum kan du se, om du kan spionere “The Thief”, en skulptur opført i 2017 af en mand, der dingler fra bygningens udhæng. Fremstillet af metal og glasfiber bevæger skulpturen sig hver time og råber ned til forbipasserende på gaden, mens han hænger fra kanten! 

6. Nyd Šumava National Park

Šumava er landets største nationalpark. Det er en region fuld af tætte skovklædte bakker langs grænsen til Østrig. Nyd naturskønne søer, ørredvandløb, skår af urskov og vigtige historiske monumenter. Der er også tonsvis af dyreliv her, herunder los, ugler og elge. Der er gratis adgang til parken.

7. Besøg en atombunker

Beliggende 5 etager under Prag, er dette museum fyldt med udstyr fra den kolde krig. Bunkeren var designet til at huse civile under et atomangreb, hvorefter de så ville flygte ud på landet. Du lærer om livet bag jerntæppet og kommer selv til at udforske bunkeren. Der er gasmasker, tøj og aviser fra perioden indenfor. Det er et pænt øjebliksbillede af fortiden. Ture varer to timer og koster 700 CZK.

9. Tag på rafting

Kun 20 minutter fra Prag ligger en rafting-bane, der udråbes som den ultimative tømmermændsblaster. Tilbring en dag på vandet med at kæmpe mod bølgerne, efterfulgt af en grillfrokost og et bad i et varmt karbad. Der er grad 2 og grad 3 strømfald, som tager omkring to timer at navigere. Priserne varierer, men forvent at betale omkring 1.600 CZK per person.

10. Udforsk Macocha Gorge

Beliggende nær Brno er dette synkehul imponerende 138 m dybt. Det er en del af Moravian Karst-hulesystemet og er et populært turiststed, velegnet til både afslappede besøgende og dem, der har mere avanceret teknisk grotteoplevelse. De nærliggende Punka-grotter kan udforskes fra april-september, og entréen koster 180 CZK.

11. Besøg Austerlitz Battlefield

Slaget ved Austerlitz var et af de mest afgørende slag i Napoleonskrigene og anses bredt for at være en af ​​Napoleons største sejre. Det var her, hvor han besejrede Ruslands og Det Hellige Romerske Riges samlede styrker, hvilket førte til opløsningen af ​​Det Hellige Romerske Rige. Over 16.000 mennesker døde i slaget, kun 1.300 af dem var fra Napoleons hær. Med jævne mellemrum afholdes der reenactments her, perfekt for andre historieinteresserede. Der er et stort mindesmærke samt et lille museum (entré er 125 CZK). Hvis du vil hyre en guide, skal du forvente at betale 2.400 CZK for en dagstur.

12. Vandre Bohemian Switzerland National Park

Denne nationalpark ligger i den nordvestlige del af landet og er fuld af fyrreskove og dybe dale, majestætiske klippetårne ​​og kløfter. Der er flere naturstier, der fører ind i de omkringliggende kløfter. Til vandreture er en af ​​de mest populære naturstier Gabriel Trail. Du kan nå parken på lidt over en time fra Prag i bil.

13. Besøg Terezin koncentrationslejren

Terezín blev brugt under Anden Verdenskrig som jødisk ghetto og koncentrationslejr. Selvom det “kun” var en arbejdslejr, og mange Holocaust-ofre derefter blev transporteret til udryddelseslejre som Auschwitz, døde 33.000 mennesker i ghettoen på grund af dens afskyelige levevilkår. Gå ikke glip af et besøg på monumentet dedikeret til ofrene for Holocaust. Der er et museum i ghettoområdet samt et museum i lejrens fæstning. Selvguidede besøg er tilladt, og billetter starter ved 180 CZK. Forvent at bruge 4-6 timer på at se alt.

Tjekkiet rejseomkostninger

Indkvartering – – Vandrerhjem i landet til 200 CZK per nat for en 8-10 senge sovesale (selvom 250-300 CZK er mere almindeligt). Forvent at betale det dobbelte for en seng i en 4-6-sengs sovesal. Gratis Wi-Fi er standard, og de fleste hostels har køkkener. Det er sjældent, at hostels inkluderer morgenmad i landet. For et privat værelse skal du forvente at betale mindst 1.000 CZK per nat.

Budgethoteller starter ved 900 CZK per nat for et grundlæggende dobbeltværelse med standardfaciliteter (TV, AC, kaffe-/temaskine).

Airbnb er en budgetvenlig mulighed, der er bredt tilgængelig rundt om i landet med private værelser, der starter ved 300 CZK per nat. For et helt hjem eller lejlighed skal du forvente at betale mindst 700 CZK per nat.

Camping er muligt overalt i Tjekkiet. Vild camping er forbudt. Forvent at betale mindst 200 CZK per nat for en grundlæggende teltplads med elektricitet på en campingplads.

Mad – Det tjekkiske køkken er meget solidt, stærkt påvirket af dets naboer Polen og Tyskland. Når du går på en lokal restaurant, skal du forvente en masse supper/gryderetter, surkål, kartofler, paneret kød og dumplings. En af de mest berømte retter er gullasch, en svinegryderet smagt til med paprika og serveret med knedliky (brødboller). 

For et billigt måltid med traditionelt tjekkisk køkken skal du forvente at betale mindst 200 CZK. Fastfood (tænk McDonald’s) koster tættere på 150 CZK for et kombineret måltid. Asiatisk mad som thailandsk og indisk kan findes i et par af de større byer i landet og koster omkring 230 CZK for en hovedret.

Et tre-retters måltid med traditionelt køkken koster omkring 800 CZK, inklusive en drink. Forvent at betale omkring 50 CZK for en øl og 60 CZK for en latte/cappuccino.

Hvis du planlægger at lave din egen mad, koster en uges dagligvarer omkring 1.100 CZK for basisvarer som pasta, ris, årstidens råvarer og noget kød.

Aktiviteter – I Prag kan du tjekke de gratis historiske vandreture (dette er en fantastisk måde at møde andre rejsende på) eller lej en robåd på Moldau-floden (for en times bådudlejning koster det 350 CZK, med maksimalt fire personer pr. båd). Der er også kunstmuseer og slotte rundt om i landet at udforske, hvoraf de fleste koster mellem 200-350 CZK per person.

Hvis du vil ud i det fri, så tjek Bohemian Switzerland, en betagende nationalpark i nord, som har den største sandstensbue i Europa og ikke kommer til kort på den fantastiske udsigt over bjergene og skovene. Der er gratis adgang til alle nationalparkerne, dog kan der være et gebyr for at parkere din bil og overnatte.

Backpacking Tjekkiet Foreslåede budgetter

På et backpacker-budget kan du forvente at bruge mindst 710 CZK om dagen. På dette budget vil du bo på et hostel, tage offentlig transport, nødt til at begrænse dit drikkeri, tage gratis vandreture, tage gratis vandreture og lave de fleste af dine egne måltider. Hvis du planlægger at gå ud og drikke mere, så forvent at bruge tættere på 1.000 CZK om dagen.

På et mellembudget skal du forvente at bruge mindst 1.800-2.100 CZK pr. dag. På dette budget kan du bo i et Airbnb eller privat værelse på et hostel, tage lejlighedsvis taxa eller Uber for at komme rundt, lave nogle større aktiviteter som en vintur eller rafting, spise ude til de fleste måltider og restauranter og nyde et par drikkevarer.

På et “luksus” budget på omkring 4.600 CZK pr. dag kan du bo på et firestjernet hotel, lave alle de aktiviteter, du vil, spise ude hvor som helst du vil, gå ud og drikke drinks og leje en bil eller tage fly for at komme rundt. Dette er dog kun stueetagen for luksus – himlen er grænsen!

money saving tips budapest

Rejseguide til Tjekkiet: Tips til at spare penge

Tjekkiet er steget i pris i løbet af de sidste par år, men er stadig en overkommelig destination for rejsende, især når du kommer uden for Prag, som er den dyreste del af landet. Her er nogle måder at spare penge på, når du besøger Tjekkiet:

  1. Køb på forhånd – Hvis du rejser gennem landet eller kontinentet med tog eller bus, så tjek online eller tag til togstationen på forhånd for at drage fordel af studie- eller rabatpriserne.
  2. Få et City Pass – Prag City Pass giver gratis adgang til over 15 af byens vigtigste seværdigheder, herunder Prags borg og paladset. Det koster 1.390 CZK pr. person, men vil spare dig penge, hvis du planlægger at se en masse. Brno har også et pas værd at få.
  3. Spis lokalt – Gå op til den lokale bar for en tallerken gullasch og en fadøl, og spis et godt måltid til under 250 CZK, hvilket er ret billigt!
  4. Medbring dit studie-ID – Mange tjekkiske byer, især Prag, er studiebyer. På grund af dette vil du finde tonsvis af tilbud til dem, der studerer på et universitet. Vis dit studie-id på museer og butikker for at spare penge.
  5. Tag gratis vandreture – Landet har masser af gratis vandreture. Disse tilbyder gode introduktioner til landet og dets historie, så nyd historierne og sørg for at give din guide et tip til sidst! Gratis vandretur Prag har de bedste ture i hovedstaden.
  6. Medbring en genanvendelig vandflaske – Postevandet her er sikkert at drikke, så medbring en genanvendelig vandflaske, så du kan spare penge og mindske din afhængighed af engangsplastik. LifeStraw laver en genanvendelig flaske med et indbygget filter, så du altid kan sikre, at dit vand er rent og sikkert!
  7. Bo hos en lokal – Hvis du planlægger i forvejen, kan du som regel finde rigtig søde Couchsurfing-værter  i hele landet. På denne måde har du ikke kun et sted at bo, men du har også en lokal vært, der kan fortælle dig de bedste steder at tage hen og ting at se.
  8. Udforsk naturen – Der er masser af gratis vandrestier rundt om i landet for alle, der ønsker at komme udenfor. Czech Tourist’s Club, en vandreorganisation, producerer kort til alle de store ruter i landet.

Hvor skal man bo i Tjekkiet?

Der er ingen problemer med at finde gode steder at overnatte, uanset dit budget i Tjekkiet. Du kan prøve at søge nedenunder. 

Sådan kommer du rundt i Tjekkiet

Offentlig transport – I Prag er billetpriserne baseret på tid, og billetterne varierer fra 30 minutter (24 CZK), 90 minutter (32 CZK), 1 dagspas (110 CZK) eller 3-dages kort (130 CZK). Der er 4 linjer, som kører fra kl. 4:45 til lidt efter midnat. 

Priserne er også sammenlignelige i andre byer rundt om i landet, og de koster normalt omkring 30 CZK. I Brno kører busser 24/7.

Flyrejser – Indenrigsflyvninger er tilgængelige, men de er normalt dyre sammenlignet med tog og bus – og ikke meget hurtigere. En returflyvning fra Prag til Brno tager omkring 1 time og koster over 3.300 CZK. Men når du tager hensyn til at komme til/fra lufthavnen, er bussen eller toget sandsynligvis lige så hurtig.

Bus – At rejse med bus er den mest overkommelige måde at komme rundt i landet på. Rejsen fra Prag til Brno er kun 180 CZK for den 2,5-timers rejse. Fra Prag til Karlovy Vary tager turen 3 timer og koster 280 CZK. Fra Prag til Berlin, Tyskland, starter den 4,5-timers bustur ved 270 CZK. Billetter bliver hurtigt udsolgt (især om sommeren), så bestil tidligt, hvis du kan.

Tog – Tog er dyrere end busser og når ikke så mange destinationer i landet. Men de er meget hurtigere. Prag til Pilsen tager omkring 1 time og 25 minutter og koster så lidt som 120 CZK. Den 3,5 timer lange rejse til Ostrava koster 230 CZK. Den 6,5-timers tur fra Prag til Budapest, Ungarn, er meget dyrere, med billetter, der starter ved 1.400 CZK, mens den 6-timers tur til Nürnberg, Tyskland koster omkring 745 CZK.

Biludlejning – Biludlejning kan findes for så lavt som 450 CZK pr. dag. For at leje en bil skal du være mindst 21 år gammel, og et tillæg kan blive tilføjet for chauffører under 25 år.

Blaffe – Det er sikkert at blaffe i Tjekkiet, og du kan normalt hurtigt hente en tur. Bemærk, at blaffe er forbudt på større motorveje og motorveje. Husk også, at mens mange yngre tjekkere taler engelsk, taler ældre generelt kun tjekkisk. HitchWiki er den bedste hjemmeside for yderligere blafferinfo.

Pesonligt er jeg en kæmpe fortaler for at leje en bil da man på alle måder er mere fri. Du kan tage hen ligemeget hvor du lyster, og er ikke afhængig af bus og/eller tog planer. 

Du kan prøve at kikke nedenunder og se om der er en bil der passer ind i dit budget.

Hvornår skal man tage til Tjekkiet?

Tjekkiet har fire forskellige årstider. Somrene er varme og tørre, mens vintrene er kolde, snedækkede og også blæsende. Gennemsnitlige temperaturer er 0°C.

Medmindre du planlægger at stå på ski, er det mest populære tidspunkt at besøge Tjekkiet fra maj til september, men dette er også høj turistsæson, så alt vil være travlt (især i Prag), og priserne vil være højere. Hvis du besøger om sommeren, kan du forvente temperaturer på 25°C.

I skuldersæsonen undgår du både varmen og menneskemængden. Marts-maj og september-oktober er perfekte til vandreture og udforskning, da du får køligere temperaturer og kan se bladene skifte. Forvent temperaturer omkring 14°C.

Sådan forbliver du sikker i Tjekkiet

jekkiet er et meget sikkert land at besøge, og er blandt de 25 sikreste lande i verden. Voldelig kriminalitet mod turister er stort set ikke-eksisterende.

Småforbrydelser som tyveri og lommetyveri kan dog forekomme, især i områder med stor trafik, såsom byens centrum i Prag. Opbevar dine værdigenstande sikkert gemt, når du er offentligt for en sikkerheds skyld. Dette bliver dit største problem, så pas på.

Hvis nogen starter en samtale med dig, der prøver at sælge noget, eller hvis små børn henvender sig til dig, så vær opmærksom – deres ven rækker muligvis efter din pung, mens du er distraheret. Hvis en fremmed henvender sig til dig og tilbyder at veksle dine penge til tjekkisk valuta, bare afslå og fortsæt med at gå væk, deres mål er at give dig falsk valuta.

Vær altid opmærksom på dine omgivelser og hold din vagt oppe, når du er i store menneskemængder, og du vil have det fint.

Der er turistsvindel i landet, så pas på! Her er en liste over 10 svindelnumre, du skal undgå, mens du rejser .

Hvis du oplever en nødsituation, skal du ringe 150 for brandvæsenet, 155 for ambulance og 158 for politiet.

Det vigtigste råd jeg kan give er at købe en god rejseforsikring. Rejseforsikring vil beskytte dig mod sygdom, skader, tyveri og aflysninger. Det er omfattende beskyttelse, hvis noget går galt. Jeg tager aldrig på tur uden.

Del Artiklen
Facebook
Twitter

Jeg har lavet dette site for at du kan følge med på mine rejser, og samtidigt kan jeg dele mine erfaringer med jer, mine fantastiske læsere :-)

Nyhedsbrev

Del Artiklen
Facebook
Twitter
error: Content is protected !!