black logo resized small

Sådan rejser du etisk & forsvareligt

Overturisme og de problemer, det skaber, kan få dig til at få lyst til at opgive dit pas. Men ansvarlige rejseeksperter siger, at der er en bedre måde.

Tidligt i 2020, da plastiksugerør (og ikke en global pandemi) stadig var turistindustriens største bekymring, læssede jeg min lejebil. Jeg havde fået til opgave at skrive en guidebog til New Zealand. 

I løbet af otte uger ville jeg tage på flere ture om dagen og tilbringe min tid med et bredt udsnit af turister, fra backpackere og unge familier til pensionister fra hele verden.

Da jeg tog afsted, ville jeg tro, at Greta Thunbergs granskning havde forvandlet rejsende til genanvendelige-vandflaske-toting fyrtårne ​​af håb. Når alt kommer til alt, bliver enhver turist, der kommer ind i NZ, bedt om at afgive Tiaki-løftet; et løfte om at vise respekt for landets kultur og miljø.

I ved alle, hvad der kommer næste gang.

På Cape Reinga, landets mest betydningsfulde åndelige maori-sted, hvor det klart er forbudt at spise og drikke, så jeg en hvid fyr tære på en sandwich. (Jeg formoder, at den samme fyr ikke ville banke en spand KFC tilbage i Det Sixtinske Kapel, men jeg kan tage fejl.) Ved et fredet område ved havet øsede en midaldrende kvinde håndfulde sand i en sandwichpose, formentlig for at tilføje til hendes eksisterende (og altid så spændende) samling af sand fra hele verden. Så var der yachten i Bay of Islands, som pløjede bue-først ind i en mega-pod af hundredvis af delfiner og deres unger.

Det var ikke kun turisterne. Utallige hoteller og rejseselskaber med guldsælcertificeringer i bæredygtighed uddelte plastikbestik, som om det var ved at gå af mode (hvilket det er). Og hvem skulle jeg dømme? På den samme tur kørte jeg tusindvis af kilometer solo i en SUV på størrelse med et fodboldhold.

Da jeg kom på vejen, havde jeg håbet på fremtidens rejse. Men da jeg kom hjem, skammede jeg mig over en branche, som jeg er medskyldig i.

Skal vi ikke bare lade være med at rejse?

I de sidste tre år har overturisme og klimaforandringer domineret overskrifter, mens antallet af hoteller, rejsearrangører og flyselskaber, der kæmper for deres grønne politikker, er steget eksponentielt.

Kulstofemissioner er ikke den eneste grund til bekymring – din ferie kan også bidrage til ødelæggelsen af ​​kulturer, kommercialiseringen af ​​spirituelle praksisser og udnyttelsen af ​​dyr. Turismen er uden tvivl en form for kolonisering, og den fortsætter med at skubbe allerede marginaliserede grupper længere ud i marginerne.

Det er nok til at give dig lyst til at opgive dit pas og forpligte dig til et helt liv med “staycations”. Men ansvarlige rejseeksperter siger, at dette ikke er svaret.

”Turismen er meget tværgående. Den har magten til at ødelægge en destination og ødelægge miljøet – og alligevel kan den også være midlet til at tillade en destination at vokse socialt, økonomisk og for at beskytte miljøet.”

”Turismen er meget tværgående. Den har magten til at ødelægge en destination og ødelægge miljøet – og alligevel kan den også være midlet til at tillade en destination at vokse socialt, økonomisk og til at beskytte miljøet,” siger Paloma Zapata, administrerende direktør for Sustainable Travel International, en ikke -profit dedikeret til at reducere de negative virkninger af turisme og maksimere dens fordele.

Ifølge World Travel and Tourism Council bidrog rejse- og turismeindustrien i 2019 med 10,3 procent (eller omkring 8,9 billioner USD) af verdens BNP. Uden det ville 330 millioner job – eller én ud af 10 – på verdensplan forsvinde.

Det handler dog ikke kun om økonomi. Rejser giver os mulighed for at fordybe os i andres kulturelle og historiske landskaber og hverdagsrealiteter. Det fremmer empati, hvilket fører til transformativ personlig vækst og omfattende samfundsændringer, især når en rejsende studerer, arbejder eller arbejder frivilligt i udlandet.

Så hvordan kan du blive en etisk rejsende og undgå at pådrage dig svenskernes vrede (som vi kan takke for udtrykket ” flygskam ” eller “flyveskam”)? Det første skridt er at forstå, hvad begrebet betyder.

Hvad er egentlig “etisk rejse”?

Siden 1980’erne er udtrykket “ansvarlig rejse” blevet brugt, normalt med henvisning til miljømæssig bæredygtighed.

I de senere år har det ændret sig. Gregory Miller, administrerende direktør for Center for Responsible Travel (CREST), siger, at udligning af kulstofkreditter eller reduktion af dit plastikforbrug nu kun er toppen af ​​det hurtigt smeltende isbjerg.

»Det er klart gode skridt, men de er ikke i nærheden af ​​at være holistiske. Rejsende skal være mere betænksomme og velovervejede og se på en destinations naturlige, kulturelle og spirituelle ressourcer,” siger han.

Nogle hævder, at det er grunden til, at selv udtrykket “etisk rejse” ikke fuldt ud omfatter, hvad der er nødvendigt for at bevare kulturelle og miljømæssige ressourcer.

At være en ansvarlig eller etisk rejsende betyder at forsøge at forstå alle dele af forsyningskæden for at sikre, at dine penge og handlinger gavner – og ikke skader – lokale samfund og miljøer.

“Økoturisme, ansvarlig, bæredygtig, grøn eller etisk turisme [er] etiketter, der kan være forvirrende, overlappende og snærende,” skriver G Adventures’ grundlægger Bruce Poon Tip i Unlearn: Det år, hvor jorden stod stille . “[Det er] derfor, vi er begyndt at bruge udtrykket ‘samfundsturisme’.”

At være en ansvarlig eller etisk rejsende betyder i bund og grund at forsøge at forstå alle dele af forsyningskæden for at sikre, at dine penge og handlinger gavner – og ikke skader – lokale samfund og miljøer.

Sådan gør du:

Vælg en etisk destination

• Undgå overturisterede lande

Du er sikkert allerede bekendt med udtrykket “overturisme.” Det blev opfundet af Skift -grundlæggeren Rafat Ali i 2016, efter at han var vidne til den vulkanske stigning i turismen i Island. I 2010 havde den kun 459.000 turister. I 2018 havde det mere end 2,3 millioner ankomster – syv gange flere turister end lokale.

Siden da er sætningen blevet synonym med selfie-stick-svingende folkemængder – det mest åbenlyse symptom på overturisme. Langsigtede virkninger omfatter overbelastet infrastruktur, ødelæggelse af naturlige levesteder og fremmedgørelse og prisfastsættelse af lokalbefolkningen, som ikke længere har råd til at bo i kvarterer, der er blevet gentrificeret for og overrendt af turister.

Hvis du vil vælge en etisk destination, handler det ikke kun om at vælge et sted uden for alfarvej – det handler om at overveje, om din destination har infrastrukturen til at støtte besøgende, og om din rejse vil have en negativ indvirkning på et økologisk følsomt område eller et samfund af mennesker.

• Overvej omhyggeligt at besøge lande med kendte menneskerettighedskrænkelser

Lande ligner meget mærker eller virksomheder; deres adfærd kan blive påvirket af dine dollars. Dette er især relevant, hvis du overvejer at besøge et land, der har en regering kendt for sine menneskerettighedskrænkelser .

Dermed ikke sagt, at du ikke skal besøge; din ferie kan potentielt skabe positive forandringer ved at lægge penge i hænderne på lokalbefolkningen. (Og som journalist Sarah Dohrmann påpeger i denne Conde Nast Traveler – artikel  om emnet, er selv lande som USA ikke “fritaget fra dette etiske dilemma.”) Det betyder dog, at du skal lave din research før du tager af sted og er parat til at engagere dig med andre, hvis politiske overbevisninger adskiller sig fra din egen.

• Døm ikke en bog efter dens omslag

Før du vælger din destination, skal du ikke bedømme en bog ud fra dens omslag – eller en region efter dens omdømme . Etiske rejser er et koncept, der kan findes rundt om i verden, selv på steder, du måske ikke forventer.

For eksempel kan Jordan være placeret i Mellemøsten – en region, der længe har været opfattet som farlig – og deler sin grænse med lande med dårlige menneskerettighedsregistre. Men det er førende i at fremme etisk turisme gennem dets meningsfulde rejsekort , en guide til 12 sociale entreprenører gennem det lille land.

Book lokal og grøn overnatning

• Vælg bæredygtig bolig

Engang var vores største bekymring, om et hotel spildte vand ved at vaske vores lagner og håndklæder hver dag. Nu er rubrikken for at vælge et bæredygtigt sted at sove meget mere kompleks: Hvor kommer dens strøm fra? Har den genopfyldelige (i stedet for individuelle) toiletartikler? Blev den bygget i et økologisk følsomt område? Er maden fra jord til bord eller økologisk? Hvordan giver det tilbage til sit lokalsamfund? Hvad er arbejdsvilkårene for dets personale?

Certificeringssystemer er en metode til at skære igennem støjen, men de er ikke altid pålidelige; Indkvarteringsudbydere kan vurderes ud fra fremtidige forventninger frem for nuværende forhold. Der er også “pay to play”-faktoren; Det er dyrt at blive certificeret, og derfor kan mange større kædehoteller prale af godkendelse, mens mindre familieejede virksomheder står tilbage. Greenwashing, ser det ud til, er også produktiv i turistindustrien.

Derfor anbefaler Zapata fra Sustainable Travel International at kigge forbi certificeringerne. Opsøg i stedet operatører, der aktivt promoverer deres miljø- eller samfundsinitiativer i deres markedsføringsmateriale.

“Virksomheder, der rent faktisk bekymrer sig om bæredygtighed? De taler om det,” siger hun.

• Book lokalt

Til at begynde med var fremkomsten af ​​Airbnb og dets konkurrenter som en åbenbaring – aktieøkonomien tillod rejsende at møde lokalbefolkningen og bo i “rigtige” kvarterer langt fra byens turistfælder. Det var også langt billigere end et hotelværelse, hvor en del af pengene gik direkte i hænderne på lokalbefolkningen.

Så kom rædselshistorierne : Værter, der diskriminerede potentielle gæster baseret på deres race, nationalitet eller seksualitet. Det bidrog til gentrificering og skabte frakendelse af stemmeret blandt lokalbefolkningen. Boligkriser begyndte at dukke op i byer rundt om i verden, da ejendomsejere skiftede fra langsigtede lejemål for lokale beboere til korttidsudlejning af feriehuse. Og det berører ikke engang sundheds- og sikkerhedsspørgsmålene, såsom manglen på brandsikkerhedsregler og andre kontroller.

Så hvis Airbnb ikke er svaret, hvad er det så?

Igen ligger svaret i fællesskabet. Læg dine penge i hænderne på lokalbefolkningen ved at opsøge lokalt ejet indkvartering, herunder traditionelle hoteller, moteller, campingpladser, vandrehjem, bed and breakfasts og homestays.

Reducer dit CO2-fodaftryk

• Hold din transport lav og langsom

Ifølge en undersøgelse fra 2018 offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change , producerer global turisme omkring otte procent af de globale drivhusgasemissioner. Transport udgør en stor del af dette fodaftryk, som bringer en helt ny betydning til ordsproget “det er rejsen, ikke destinationen, der betyder noget.”

Reducer dit fodaftryk ved at holde det “lavt og langsomt”: rejs med tog, bil, cykel, tuk tuk, dala dala, kyllingebus, fragtskib eller hest. Hvis du har god tid, kan samkørsel eller endda blaffe være gode alternativer. For at finde en tur skal du downloade en app som BlaBlaCar, tjekke opslagstavlerne på hostels eller lave et opslag på CouchSurfing opslagstavler.

Når du er fremme på din destination, så husk, at du vil se langt mere af den ved at hove den. Selvfølgelig er Uber og taxaer praktiske, men du får en kulturel oplevelse (og sparer mange penge) ved at tage offentlig transport i stedet for.

• Flyve grønt

Non-profit Atmosfair rapporterer, at kun én returflyvning kan producere mere kuldioxid, end borgere i nogle lande vil producere på et år. (Hvis det forfærder dig, så anbefaler vi, at du holder dig langt væk fra The Guardians interaktive emissionsberegner . )

Men som mine andre expats vil forstå, er det umuligt at undgå at flyve helt, især hvis du bor, arbejder eller studerer langt fra din familie og venner.

For at gøre dit fly grønnere skal du vælge økonomiklasse; ifølge forskning udført af Verdensbanken har sæder i business class et betydeligt højere CO2-fodaftryk. Hvis det er muligt, book en direkte flyvning (flyene forbrænder mest brændstof ved take-off). Og du kan selvfølgelig vælge at udligne dine CO2-kreditter, men i stedet for blot at købe dem gennem dit flyselskab , så tag dig tid til at lave research og vælg et certificeret CO2-kreditprojekt, der demonstrativt gør et godt stykke arbejde.

• Vær hensynsfuld over for medrejsende

I skrivende stund har COVID-19 stadig forhindret en stor del af internationale rejser i at genoptage. Når det sker, vil lufthavne og fly sandsynligvis se meget anderledes ud.

Som en etisk rejsende kan du beskytte dig selv og dine medrejsende ved at få din influenzasprøjte, bære en maske, vaske dine hænder ofte og bruge håndsprit. Hvis du har symptomer, så overvej at ombooke din rejse.

Køb kun etiske ture eller feriepakker

• Lad dig ikke udelukkende styre af dit budget

Vi har alle været der. I de dybeste dybder af februar, når du er træt af at have lange underbukser på under dine jeans, kan tiltrækningskraften ved en hurtig og billig ferierejse – en hvor du ikke behøver at træffe en eneste reel beslutning ved ankomsten – være for stor at ignorere.

Der er en grund til, at "krydstogtskibe" og "alt inklusive resorts" er de to mest beskidte sætninger blandt ansvarlige eksperter.

Men der er en grund til, at “krydstogtskibe” og “alt inklusive resorts” er de to mest beskidte sætninger blandt ansvarlige eksperter.

Bortset fra de miljømæssige overtrædelser, er disse to modeller for turisme udelukkende baseret på maksimering af profit med ringe bekymring for lokalbefolkningen. Turister er enten adskilt helt fra samfund eller dumpet på dem i et par korte timer. Næsten alle indtægter ender i hænderne på store multinationale selskaber, med kun 5 USD for hver 100 USD der rent faktisk bliver tilbage i landet.

“Mange af disse værtssamfund er blevet fordrevet, og alligevel kan de ikke deltage effektivt i turismens værdikæde,” siger Zapata.

Nederste linje: Når det kommer til valg af ferie, så lad ikke dit budget (eller dine impulser) være de eneste vejledende faktorer.

• Vælg etiske pakkerejser

Men det er muligt at finde etiske (og overkommelige) rejsepakker.

For eksempel vil du på G Adventures’ ture sandsynligvis besøge et lokalt socialt entreprenørskab støttet af virksomhedens non-profit arm, Planeterra. Intrepid Travel har også sit eget fundament, der understøtter bæredygtige rejseoplevelser – og begge virksomheder beskæftiger lokale mennesker som rejseguider. I mellemtiden forbinder det selverklærede “aktivistiske rejseselskab” Responsible Travel rejsende direkte med 400 små virksomheder, der specialiserer sig i bæredygtige rejser.

Du kan også vælge at bestille en tur eller feriepakke direkte hos en lokalt ejet rejsearrangør i dit destinationsland, hvilket ofte kan være den mest overkommelige løsning.

Praktiser nul-spild rejser

• Efterlad intet affald og efterlad ingen spor

Vi har gået ind for værdierne “at træde let” i årevis, men hvorfor ikke tage det et skridt videre ved at prøve at have en “zero-waste” ferie?

I sin artikel for Verge Magazine skitserer forfatter Karin Murray-Bergquist alle måder, hvorpå du kan reducere dit spild, mens du er på farten .

Hvis det føles lidt overvældende, så start med det grundlæggende: Pak dine egne genopfyldelige toiletartikler, indkøbstaske, vandflaske, bestik og sugerør. Når du handler til din rejse, skal du besøge genbrugsbutikken eller fora for bytte af udstyr, før du køber nyt. Til sidst bør du friske op på Leave No Trace-principperne . De er udviklet til det udendørs samfund, men kan anvendes til enhver ferie – uanset om du vandrer gennem Canadas bagskov eller Roms baggader.

• Lad være med at efterlade affald

Du tror måske, at dit souvenir-shotglas fra Paris blidt hvisker til dine gæster “Jeg er kulturel og verdslig”, når det faktisk skriger “Jeg køber masseproducerede varer fremstillet i Kina under tvivlsomme arbejdslove.”

Hvis du vælger at vende hjem med en souvenir i tasken , så gør den lokalt produceret, fairtrade, fri for kulturel tilegnelse og noget praktisk til din hverdag derhjemme.

• Spis lokale fødevarer

Hvem har ikke længtes efter den søde-salte kendskab til McDonald’s på en dag, hvor intet er gået efter planen?

Kan du huske, da vi sagde, at global turisme producerer omkring otte procent af de globale drivhusgasemissioner? Det er ikke begrænset til flyrejser. I 2020 fandt en undersøgelse bestilt af Responsible Travel ud, at det, du spiser, kan være din største kilde til kulstofemissioner – endnu mere end dine flyrejser.

Madspild og afhængighed af importerede varer kan være problematisk, især i mindre ø-lande. Tag for eksempel Bali, hvor det anslås, at en typisk rejsende bidrager med et halvt kilogram affald til den lille ø hver dag.

“Ø-lande har en begrænset mængde af lossepladser og har ingen genbrugsløsninger,” siger Zapata. Alt det affald fra turister ender begravet, brændt eller i vandveje . Hun foreslår, at løsningen er så enkel som en vilje til at prøve lokale fødevarer, hvilket også vil uddybe din kulturelle oplevelse.

• Respekter biosikkerhedslovgivningen

Forsendelse af importerede fødevarer og varer til ø-lande skaber ikke kun et betydeligt CO2-fodaftryk, det skaber også muligheder for invasive arter at komme ind i følsomme levesteder. Et sådant tilfælde er Galapagos , hvor indførte arter er steget fra 100 til næsten 1.300 i løbet af de sidste 30 år delvist på grund af fragtforsendelser, hvilket sætter 3.600 endemiske og hjemmehørende arter i fare.

Det bringer os til vores sidste punkt: Biosikkerhedslove eksisterer af en grund. At gemme en træsouvenir eller pakket mad i din taske kan føles harmløst, men det er ulovligt og kan ødelægge et lands økosystem.

Undgå udnyttelse af dyr

• Vælg dyrereservater frem for dyreattraktioner

Vi er altid overraskede over antallet af rejsende, der boykottede SeaWorld efter at have set dokumentaren Blackfish fra 2013 , men som stadig vil svømme med delfiner i Caribien, kæle løveunger i Sydafrika, ride på elefanter i Thailand , eller som ville have besøgt Joe Exotics Zoo hvis man får chancen.

Den ene ting disse aktiviteter har til fælles? De udnytter alle dyr for profit, herunder skader sårbare eller truede arter. En undersøgelse foretaget af World Animal Protection viste, at 75 procent af de vilde turistattraktioner har en negativ indvirkning på de vilde dyr i attraktionerne.

Hvis du planlægger at besøge en dyreattraktion – uanset om den er annonceret som en zoologisk have eller et fristed – kan det betale sig at grave lidt dybere først. Se efter organisationer, der klart har dyrenes bedste for øje, såsom dem, der fokuserer på rehabilitering. Undgå attraktioner, der tager dyr fra naturen, fremmer at holde eller røre ved dyr, eller bruge dyr til underholdning.

• Dyr er ikke til selfies

Det er ikke kun dyrene i bur, du skal respektere; det er også de vilde. Hold en sikker og respektfuld afstand til vilde dyr, især hvis de fouragerer eller har unger.

Kardinalreglen “fodre ikke dyrelivet” gælder for alle dyr, da det kan ændre deres naturlige adfærd og evne til at overleve i naturen. (Bare lidt “stof til eftertanke”, før du tilmelder dig den hajdykningsoplevelse, der bruger kammerat til at tiltrække hajerne.)

• Undersøg, hvad du spiser

Du behøver ikke at være vegetar eller veganer for at træffe bæredygtige og humane spisebeslutninger, når du rejser (selvom det hjælper). Køb lokalt, spis mad, der er frisk og efter sæsonen, og vælg bæredygtigt kød, når du spiser ude.

WWF producerer landespecifikke guider til bæredygtig fisk og skaldyr , som du kan downloade gratis fra dens hjemmeside.

Demonstrere kulturel følsomhed

• Lav din research

Fra de langhalsede kvinder i Thailand til ayahuasca-ceremonierne i Peru, er kommodificeringen af ​​kulturelle og spirituelle praksisser blevet veldokumenteret. Vores evige søgen efter autenticitet sætter netop den ting i fare.

Brug tid på at lære om din destinations historie, socioøkonomi og politik, hvilket vil hjælpe dig med at få indsigt i lokale skikke, kultur og værdisystemer.

At respektere kultur handler dog ikke kun om at praktisere den rigtige etikette – det handler om at være åben og ikke dømme. I stedet for konstant at fokusere på forskelle, så kig i stedet efter lighederne.

• Fortsæt ikke stereotyper

“#TIA: Dette er Afrika, amirite?”

Nej, du har virkelig ikke ret.

At dele rejsehistorier er et stærkt middel til uddannelse, men alligevel falder så mange tilbage på overgeneraliseringer, forenklinger og velkendte troper.

Husk: Alt, hvad du poster online, kan ses over hele verden. Før du trykker på “publicer” på et socialt medie eller blogindlæg, så spørg dig selv: Hvordan ville et medlem af fællesskabet have det, hvis de så dette billede eller læste, hvad jeg skrev? Ville de give tilladelse? Ville de være enige i, at det afspejlede deres samfund nøjagtigt?

I sidste ende hører din oplevelse til et bestemt sted i tiden, og den linse, du ser den igennem, er begrænset på så mange måder: af den tid, du tilbragte der; sprogbarrierer; og endda din egen race, køn, seksualitet, religion eller oprindelsesland.

• Spørg, før du tager billeder

Der er en masse debat om at anmode om tilladelse til at tage billeder (nogle hævder, at det ødelægger dit motivs øjeblik eller kunstneriske værdi), men der er et endegyldigt svar:

“Ville du være tryg, hvis nogen tog et billede af dig, hvis du bare var i gang med din hverdag?” spørger Sébastien Desnoyers-Picard, marketingchef for Indigenous Tourism Association of Canada.

• Tænk dig om, før du geotagger

Følsomhed på sociale medier er ikke kun afgørende for bevarelsen af ​​lokale kulturer og mennesker – det er også nøglen til at bevare lokale miljøer.

Geotagging har bidraget til overturisme, både i lande og på hyperspecifikke steder. Horseshoe Bend i Arizona modtog for eksempel kun et par tusinde turister om året for 20 år siden. I dag modtager den 1,5 millioner om året takket være dens popularitet på Instagram.

Så hvis du finder et smukt vandfald, der ikke er på (de sociale medier) kortet? Du ønsker måske at holde dens nøjagtige opholdssted for dig selv.

Gør godt ved ikke at gøre godt

• Vælg bæredygtigt frivilligt arbejde frem for frivilligturisme

Verge er dedikeret til meningsfulde rejsemuligheder, herunder at finde bæredygtige muligheder for frivillige i udlandet, hvilket er grunden til, at vi ikke vil afsætte for meget plads til dette komplekse problem her.

I stedet opfordrer vi dig til at lære mere om farerne ved frivilligt arbejde på medicinske projekter , på børnehjem og med overlevende fra menneskehandel.

• Støt ikke fattigdomsporno

Der er et andet navn for township- eller favela-ture: slumturisme – og det er mere almindeligt, end du tror. Disse “virkeligheds”-ture tager besøgende til baggaderne og shantytowns i byer verden over, og udsætter dem for de barske realiteter af, hvordan den anden halvdel lever. Selvom de kan hjælpe med at bringe socioøkonomiske fordele til fattige områder, risikerer de også at videreføre stereotyper, udnytte samfund og romantisere fattigdom.

I 2016 offentliggjorde UK non-profit Tourism Concern en fremragende ressource om slumturisme og de spørgsmål, du bør stille, før du begiver dig ud på turné, hvoraf det vigtigste er “hvem har gavn af turen?” Spørg altid rejsearrangøren, hvordan de arbejder i samråd med lokalsamfundet, og bed om bevis for, hvor overskuddet går hen.

• Tænk dig godt om, før du donerer penge eller varer

Hvis du overvejer at pakke varer eller legetøj for at give væk på din næste ferie, så lav en internetsøgning efter SWEDOW. Det er international udvikling, der taler for “ting, vi ikke vil have.” Har du noget at give væk og tænker på, om det er en god idé? Brug dette geniale rutediagram til at bestemme, om det skal pakkes. (Tip: Svaret er næsten altid “nej”).

Læs derefter dette blogindlæg af Uncornered Market- bloggeren Audrey Scott. Som hun pænt opsummerer, har uddelinger ringvirkninger af utilsigtet skade, hvor det værste er at opmuntre til en fortsat fattigdomscyklus og en tiggerøkonomi.

Hvis du vil hjælpe, så doner penge til en etableret non-profit eller social virksomhed, der laver bæredygtigt arbejde i den region, du besøger i stedet. Eller, hvis du virkelig, virkelig ønsker at lægge en fysisk genstand i hænderne på en lokal i et land, som du besøger, meld dig frivilligt sammen med Not Just Tourists til at bære en kuffert med farmaceutisk eller medicinsk udstyr til en klinik i nød.

Vær opmærksom på din egen magt og privilegium

Hvem har ikke læst Song of the Open Road og nikket sammen med tanken om, at rejser repræsenterer frihed?

Desværre er dette kun en realitet for en lille procentdel af verdens befolkning. Klasse, race, religion, køn, seksualitet, fysiske formåen og oprindelsesland påvirker alle vores evne til at rejse.

Selv for dem af os, der har et af verdens mest magtfulde pas og har økonomiske midler til at rejse, er vores oplevelser i udlandet påvirket af den måde, verden ser os på, og den linse, vi ser verden igennem.

Kvinder, der rejser alene , skal tage ekstra sikkerhedsforanstaltninger. Queer-par er nødt til at skjule deres forhold . BIPOC vil opleve systemisk racisme ved immigration. Og mennesker med handicap skal bruge timer på at undersøge tilgængelige rum.

Rejser og turisme henvender sig stort set til hvide, lige, cis-kønnede, raske personer. Lokalbefolkningen i netop de lande, som vi rejser til, har måske aldrig råd til – endsige lovligt lov til at besøge – de lande, vi kommer fra.

“Brune lande byder turisme velkommen – for pengene – og sætter aldrig spørgsmålstegn ved, hvorfor vi ikke er velkomne til gengæld,” skriver srilankanske indiske Samarajiva . “Nogle af os er turister. Vi andre er zoologisk have.”

Det er derfor, den ultimative handling af etisk rejse er at anerkende din egen magt og privilegium i verden – og vælge, hvad du vil gøre med det.

Del Artiklen
Facebook
Twitter

Jeg har lavet dette site for at du kan følge med på mine rejser, og samtidigt kan jeg dele mine erfaringer med jer, mine fantastiske læsere :-)

Nyhedsbrev

Del Artiklen
Facebook
Twitter
error: Content is protected !!