black logo resized small

Kunsten at køre sikkert på motorcykel i Sydøstasien

Nej, stemplet i dit pas er ikke et motorcykel kørekort

Nedenunder er “postkortbilledet” af det gamle Bagan, Burma: en fantastisk skyline, spættet med tusindvis af pagoder og templer. Himlen, besat med luftballoner, er stribet med strålerne fra den opgående sol.

Ærgerligt, der skulle kun en brækket tå, en blodig albue og mørke blå mærker til for det perfekte skud.

Det startede på en kulsort vej klokken fire om morgenen uden for vores gæstehus. Planen var, at min rejsekammerat, Sam, og jeg skulle lære os selv at køre på motorcykler i tide til 5:30-solopgangen. Først skulle vi lære at betjene tingene på den ugudelige time og derefter få nok selvtillid til den 30-minutters køretur til en berømt pagode kendt for sine udsigter.

Det skulle være rigtig nemt. Det havde enhver turist, vi stødte på under vores tid i Burma, lovet det. Teenagedrengen, der leverede vores lejemål, forsikrede os det samme med sin 30-sekunders demo, før han flygtede fra scenen. Bare drej nøglen og start motoren. Drej det rigtige greb for at accelerere. Den venstre er bremsen.

bagan burma

At se hele familier på en enkelt cykel (babyer på slæb) er lige så almindeligt som at se nudelboder ved gaden.

Men som en, der kommer fra Danmark, kørte jeg ikke motorcykel; Det var bare ikke praktisk for mig. Og jeg har set nok cykel-bil skænderier til at skræmme mig væk fra at cykle i byen.

Så umifddelbart var det en ret fremmed oplevelse at styre en motorcykel for første gang.

Men alle i Bangkok, Bagan or resten as sydøstasien gør det.

Faktisk, medmindre vi var villige til at betale et ublu beløb for en taxa eller kunne tåle at gå på en umarkeret, uoplyst vej i mere end en time, var det vores eneste mulighed at komme til vores solopgangssted via motorcykel.

Med to personer ombord på en motorcykel beregnet til én, førte et forkert sving os til sidst af vejen og ud på fortovet. Heldigvis var der ingen anden trafik, og bortset fra nogle skader, der så værre ud, end de var, havde vi det fint og nåede frem til vores destination.

Det er overflødigt at sige, at det kan være sværere at køre på motorcykel, end det ser ud. Rejser kan give dig en følelse af eventyr, som du ellers ikke ville have haft derhjemme – men det nye stempel i dit pas kommer ikke med et sæt færdigheder, som du ikke havde, før du gik ombord på dit fly. FIA Foundation, en global trafiksikkerhedsgruppe, rapporterer trafiktraumer som den førende årsag til dødsfald og kvæstelser blandt internationale turister. Og ifølge Verdenssundhedsorganisationen involverer 34 procent af dødsfaldene i trafikken i Sydøstasien motorcykler.

istockphoto 1272788032 612x612 1

Hvis du beslutter dig for at give projektet grønt lys, er her nogle ting, du skal overveje, før du starter motoren.

Motorcyklen

Du vil sandsynligvis støde på en bred vifte af motorcykler, mens du er i Asien, inklusive dem med manuel, halvautomatisk eller automatisk gearkasse. Vælg en, der matcher dine evner. Manuelle cykler er typisk billigere, men de er ikke for nybegyndere. Mange manuelle og halvautomatiske køretøjer kræver gearskift og betjening af en kobling, hvorimod fuldautomatiske køretøjer har et simpelt dreje-og-gå-håndtag.

Husk også på, at selvom du måske er hoppet bag på taxa-scootere rundt omkring i Asien, er ikke alle cykler udstyret til mere end én passager – jeg lærte dette på den hårde måde. En førstegangsfører plus ekstra vægt plus en motor med plæneklipperhastighed endte ikke godt for os. Du vil have mindst en 125cc-motor (helst mere), hvis du planlægger at dele en tur med en anden person – pyt med det faktum, at det er lige så almindeligt at se hele familier på en enkelt cykel (børn på slæb) som at se på gaden- side nudelboder.

Vær opmærksom på eksisterende ridser og mindre skader på din lejeenhed for at undgå at få snavs, når du returnerer din cykel. Du vil måske endda vælge en slidt tur over den funklende, skinnende, der virkelig nemt kan blive slidt op. Overvej at tage billeder af køretøjet som bevis på den stand, det var i, da du lejede det.

Tag en tur rundt om blokken, før du forpligter dig, og brug denne lejlighed til at dobbelttjekke bremser, motor og for at få en generel fornemmelse af, hvor sikker du føler dig på den.

Og glem ikke at få kontaktoplysningerne på dit lejested. Da vi stødte på et fladt dæk, sendte vores gæstehus (hvorfra vi lejede) en alternativ motorcykler, da vi ringede dem op med vores dilemma.

Tøjet

Det er varmt og fugtigt i Sydøstasien, jeg forstår det. Vi bukker alle efterhånden under for den samme “uniform”: shorts, tanktop og flip-flops. Men hvis du er ny til at køre motorcykel, kan lange bukser hjælpe med at forhindre skrabede ben eller forbrændinger fra varme motorer og udstødningsrør. En robust sko med lukket tå kan betyde forskellen mellem at klatre luftigt op på stupatrin to ad gangen, eller ligesom Sam at halte rundt om tindingerne med en sort, hævet tå.

Husk endelig at bede om en hjelm. Mange steder vil ikke aflevere en uden din insisteren.

Loven

Hvad med et kørekort? De tilsyneladende lovløse veje i dele af Asien afspejler ikke nødvendigvis lovløshed, når det kommer til myndighedernes tilgang til ordentlige tilladelser.

Faktisk, på trods af hvor nemt det er at leje en motorcykel – du kan leje en ud for mindre end 50 kr om dagen i nogle områder – kræver de fleste regioner, at motorcyklister i det mindste har et internationalt kørekort eller et lokalt kørekort. Hvorvidt du rent faktisk bliver stoppet af politiet, der kræver at se dit kørekort, afhænger af din placering. Det var aldrig et problem for os i Burma (i modsætning til Thailand), men rejsende siger, at politiet er notorisk hårde over for udlændinge på Bali.

Ifølge forsikringsudbyderen Ingle International dækker rejseforsikring generelt skader fra motorcykelulykker. Men det er typisk på betingelse af, at du ikke har brudt nogen lokale love, som kunne omfatte regler om hjelme, licenser og tilladelser. Så din forsikring kan anses for værdiløs, hvis den region, du befinder dig i, kræver en lokal licens, men du ikke har en. Det er overflødigt at sige, at det er en god idé at tjekke reglerne i dit område.

accident thaiand bike
Del Artiklen
Facebook
Twitter

Jeg har lavet dette site for at du kan følge med på mine rejser, og samtidigt kan jeg dele mine erfaringer med jer, mine fantastiske læsere :-)

Nyhedsbrev

Del Artiklen
Facebook
Twitter
error: Content is protected !!