black logo resized small

Kroatien skal opleves væk fra turisterne

Udforsk de naturlige vidundere, søvnige landsbyer og bilfri øer i syv mindre kendte regioner

På trods af alle restriktioner og usikkerhed forårsaget af pandemien, gjorde Kroatiens turistindustri et anstændigt show med at vende tilbage sidste år – til omkring to tredjedele af 2019-niveauet. Og de flerårige hotspots i Dubrovnik, Hvar, Brač og Korčula har været lige så populære som nogensinde. 

Men mens millioner af mennesker brugte sidste år på at slå en betrampet sti, er der stadig regioner, øer og strande, hvor turistfodsporet er lettere, folkemængderne færre og atmosfæren mere blød. 

Hvis du leder efter en flugt og en ny opdagelse i år – men ikke folkemængderne – vil du finde det på disse steder.

Tribunj

Tribunj

Denne lille by ved Adriaterhavets Šibenik Riviera, nordøst for Split, har en behagelig afslappet følelse. Den nye D-Marin lystbådehavn har ikke rigtig påvirket det langsomme tempo i livet i denne del af det nordlige Dalmatien, men har tilføjet en behagelig summen til havnefrontcaféerne. Ved mundingen af ​​havnen ligger Tribunjs lille gamle bydel, på en holm forbundet med kysten med en stenbro.

På et tumultarisk tidspunkt i byens historie trængte byens befolkning sammen i dens befæstede borg for at beskytte sig mod osmanniske angreb. Omgivet af fortøjede både, er den kompakte holm hjemsted for ikke færre end ni barer og restauranter, og det er stedet at være på en lun sommeraften. Et bord ved vandet på den hyggelige Konoba Dida Toni er et fantastisk sted at nyde et fad med grillet fisk eller langsomt kogt blæksprutte.

Byens fordybende kystlinje rummer adskillige sten- og klippestrande, herunder Zamalin med fyrretræsrygge lige på den anden side af den stumpe Saint Nicholas-halvø. Saint Nicholas-kirken, byens emblem, ligger på toppen af ​​bakken, og ud over en større halvø længere mod vest er den smukt vilde, men beskyttede Sovlje-strand.

Øst for marinaen ligger Tribunjs største strand, Bristak, med liggestole og jetski til leje. De, der foretrækker mere anstrengende aktiviteter, kan leje en cykel (detaljer fra turistkontoret) og tage fat på en af ​​cykelstierne, der fører gennem olivenlunde og op mod en spektakulær udsigt over Adriaterhavet. Vandreture er lige så gode, med stier, der fører til et gammelt tyrkisk fort og bjergskråningskapeller.

Med Adriaterhavet omkring byen, er det ikke overraskende, at Tribunj kan lide at fejre sin fisk og skaldyr. Sommersæsonen starter i midten af ​​juni med en gigantisk Fishermen’s Night-fest, en traditionel kroatisk festival. I slutningen af ​​juli og slutningen af ​​august er der flere fiske- og skaldyrsfestivaler, samt et ret komisk årligt æselløb den første søndag i august.

Overnatningsmuligheder
Plavi Val (fra €40 pr. nat for to) har fem lejligheder med udsigt over Sovlje-stranden. De har hver et soveværelse med dobbeltseng, en sovesofa og en terrasse, og der er en restaurant af samme navn i stueetagen.

papuk nature park

papuk nature park

De skovklædte tinder i naturparken Papuk i Slavonien – den rektangulære østlige region i Kroatien, der grænser op til Ungarn, Serbien og Bosnien – var engang en ø i det antikke Pannoniske Hav og sidder nu midt på den store Pannoniske slette, som strækker sig fra Alperne til Karpaterne.

For en spændende introduktion til denne Unesco-geopark, start i hjertet, i Jankovac-skovparken. Pædagogiske stier snor sig gennem århundreder gamle bøgeskove, langs hævede trægange, forbi søer og mod det 35 meter høje Skakavac-vandfald.

I Jankovac-besøgscentret er der kanoer at leje til en blid padletur på Jankovac-søen, eller cykler til en tur langs parkens vandre- og cykelstier. Cykler er også tilgængelige ved hovedbilletkontoret i landsbyen Velika, i den sydlige udkant af parken.

Lige syd for Jankovac ligger Duboka Adrenaline Park , med en zipline og klatrestier for børn og voksne. Adriaterhavet er milevidt væk, men der er udsigt over vandet på parkens nordøstlige kant mod landsbyen Orahovica, hvor ruinerne af middelalderlige Ružica-slot tårner sig op over det blågrønne vand i Hercegovac-søen. Til svømning er der den menneskeskabte Orahovačko-sø, hvor der også er en legeplads og en cykelpark.

Overnatning
B&B Winery Sontacchi (dobbelt fra €59, på booking.com ) i landsbyen Kutjevo, lige syd for naturparken, tilbyder enkle værelser med eget bad, en lille spa-pool og en have. Det er en af ​​et rimeligt antal vingårde i landsbyen og dens omkringliggende område, så der er rig mulighed for smagsprøver. Galić Winery , kun 500 meter oppe ad vejen fra Sontacchi, producerer en af ​​de smukkeste roséer i Kroatien.

Silba

Otok Silba 01

Uden biler, motorcykler eller hoteller kvalificerer Silba sig bestemt til det overbrugte “uspolerede” mærke. Denne lille, hovedsagelig flade ø (det højeste punkt er 80 meter over havets overflade) i Zadar-øgruppen er lige så afslappet, som de kommer. Den er kun fem miles lang og knap en halv mil bred på det smalleste sted, som tilfældigvis er der, hvor Silba by strækker sig fra øst til vest.

Det er det perfekte sted at læne sig tilbage og slappe af på stranden, svømme, spise frisk fisk og skaldyr og måske tage på vandretur langs klippestier gennem egeskove. Dele af øen betjenes af gangstier, der er glatte nok til at fungere som cykelstier.

Silba er måske lille, men den rummer masser af strande. Pernastica på nordkysten har livligt turkisblåt vand, der er værd at tage en times vandring gennem skoven. I den anden ende af skalaen ligger Sotorišće lige ved byens centrum, og kan få lidt travlt i højsæsonen.

Til vandbåren udforskning udlejer Rent a Boat Silba i Silba by kanoer, paddleboards og – for dem med licens – små motoriserede både og joller. Det tilbyder også en bådtaxiservice og private ture.

Endnu langsommere er Silbas nabo Olib, hvor biler også er forbudt. Der kører også båd fra Silba til en anden lille nabo, Premuda, samt Lošinj i Kvarnerbugten. Zadar er kun omkring 90 minutter væk på den hurtige katamaran.

Hvor skal man bo
SilbaBlu Bed and Breakfast (sover to fra €46) har et-værelses lejligheder med køkkener, balkoner og havudsigt på Silba Towns vestlige strand. Den fælles have inkluderer en grill, og der er minimum 5 nætters ophold.

Mreżnica-floden

Mreznica 18 Terra Croatica Adventure Travel

De berømte vandfald og søer i nationalparken Plitvice Lakes bliver meget travle, men 90 minutters kørsel nordpå bølger ikke færre end 93 vandfald langs Mrežnica-floden. Dets klare vand bugter sig gennem det pragtfulde karstlandskab i 59 miles fra Slunj mod Karlovac. Det byder på rolige badesteder, restauranter og campingpladser langs floden, skovklædte øer og et stort antal steder at tage på rafting og kajaksejlads. Mrežnicas vandfald er i mindre, mere menneskelig skala, hvilket gør dem mere sikre at navigere og svømme i.

Tættere på Plitvice ligger den lille landsby Primišlje, hvorfra Huck Finn Adventure kører en-dags kajak- og raftingture på floden. Gæster kan hoppe fra flodens næsthøjeste vandfald, stoppe for picnics ved vandet og svømme fra afsondrede strande.

Hvor skal man bo
Camp Slapić (hytte for to fra €45) tilbyder enkle træ-“telte” lige ved floden med dæk og borde, hvorfra man kan nyde udsigten. Omkring 20 minutters kørsel fra Karlovac har pladsen også teltpladser og mobilhomes samt en pool, en legeplads og en restaurant.

Neretva deltaet

Neretva delta

Blot 90 minutters kørsel nord for Dubrovnik er en verden helt anderledes end Kroatiens mest besøgte turistdestination. Ud over Bosniens smalle udsnit af Adriaterhavskysten ligger kludetæppet af frugtplantager, søer, fuglerige vådområder og vandveje, der udgør Neretva-deltaet og -dalen. (Engang i sommer skulle det være muligt at undgå toldkøer, når den nye Pelješac-bro åbner, og forbinder to skår af den kroatiske kyst, der i øjeblikket er delt af en lille strækning af Bosnien-Hercegovina, og barberer en del tid fra rejsen.)

Et par kilometer forbi grænsen ligger Blace, en landsby ved en lille bugt klemt ind mellem Mala Neretva-floden og Adriaterhavet. Her er Chill Beach Bar, på en sandet spids, stedet for en kold drink og en omgang beachvolley. Et kort stykke nordpå over en bro ligger sandet Delta Beach, hvor kitesurfing-undervisning tilbydes af Neretva Kiteboarding .

Vejen ind i landet mod den bosniske grænse følger Neretva-floden, mens den snor sig forbi frugtboder, der sælger produkter dyrket i disse dalmarker. Tæt på grænsen ligger den gamle købstad Metković, hvor Neretva Bike udlejer cykler. Steder i nærheden at udforske på to hjul omfatter landsbyen Vid, hvis Narona arkæologiske museum viser gamle romerske og illyriske fund.

Men den mest tilfredsstillende og ofte den eneste måde at lære denne deltaregion at kende er på en båd. Mange af de landlige restauranter tilbyder bådsafari, der snor sig gennem vandvejene og søerne – inklusive en af ​​de smukkeste, Kuti-søen, med hejrer, skarver og bøjler at få øje på.

Hvor skal man bo
Midt mellem Opuzen – et andet tiltalende stop langs Neretva – og Metković er Hotel Restaurant Villa Neretva (dobbelt fra €45 B&B). Hotellet tilbyder også bådsafari og ture til Kuti-søen samt bådture til dets søsterrestaurant, Konoba Neretvanska Kuća , i et fredeligt sted ved vandet nogle få kilometer sydpå.

Dinara naturpark

Dinara naturpark

Kroatiens nyeste naturpark, Dinara, er hjemsted for Kroatiens højeste bjerg (den 1.831 meter lange Planina Dinara) og nogle fantastiske vandreture. Dette massiv har faktisk en endnu højere top, Troglav, men det er lige over grænsen til Bosnien. Dette enorme karstlandskab i det nordlige Dalmatiens bagland er kvælet af vilde blomster om foråret og sommeren. Ørne og gribbe svæver over hovedet, og flokke af geder gumler på sødt sommergræs.

En tur til toppen af ​​Dinara gøres bedst med en lokal guide – de kan bookes hos Dinaric Guides i byen Sinj syd for naturparken. Der er flere bjerghytter at overnatte i for dem, der planlægger en flerdages vandretur, samt nogle nemmere, kortere stier, der kan gennemføres på få timer.

Byen Knin er et andet udgangspunkt for vandreture og for blide gåture til Krčić-vandfaldet ved Krka-floden og svømmeture i Šarena-søen. Knin var Kroatiens kongelige hovedstad i middelalderen, og dens forbudte fæstning, der stammer fra det niende århundrede og er den næststørste i Kroatien, er et besøg værd.

En af parkens mest ekstraordinære seværdigheder er kilden til Cetina-floden, som til sidst løber ud i Adriaterhavet ved Omiš. Det er let at se, hvorfor denne skønhedsplet kaldes Dalmatiens øje: midten af ​​den dybe pool er dybblå med sine mere lavvandede kanter lys turkis. Det er omgivet af krattede kalkstenskråninger og overset af en neo-byzantinsk serbisk-ortodoks kirke. Kildens temperatur stiger aldrig over 8C, og selvom fans af koldtvandssvømning kan blive fristet til at dykke i, anbefales det ikke.

Hvor skal man bo
Apartments Budiša (sover to fra €48) ligger i landsbyen Vrlika med udsigt over Peruća-søen, et roligt sted omkring otte miles syd for Cetina-kilden.

Karin Sea

Karin Sea

Cirka 29 kilometer inde i landet fra Zadar, på den dalmatiske kyst, ligger Karinsko More, et indre hav forbundet med Adriaterhavet via en smal kanal. Enhver, der har prøvet bungee jumping fra Maslenica-broen, som strækker sig over den kanal, vil have set denne strandkantede vandmasse med det mindre Karin-hav ude mod syd og Zrmanja-flodkløften på dens nordlige side.

Omkring den er en søvnig samling af små landsbyer langs vandet – herunder Maslenica, Posedarje, Pridraga og Kruševo – spækket med sten- og klippestrande. Det er et drømmested for kajakroere, der kan padle fra strand til strand i disse beskyttede farvande, før de begiver sig ud i Zrmanja-kløften – alt sammen på baggrund af Velebit-bjergene.

På Karinsko Mores sydlige kyst, ved foden af ​​en zigzaggende bugt, ligger den historiske by Novigrad, hvis storslåede middelalderfæstning på en bakketop, nået ad mange stentrapper, tilbyder en fantastisk udsigt.

Byen er en praktisk base for cykelture langs stier, der strækker sig over 20 miles, og frokoster med lokale muslinger ved Konoba Mika ved havnefronten. Muslingerne er så højt værdsatte, at de hver juni får deres egen festival. Og den første lørdag i august byder på endnu et fiskegilde, hvor byens fiskere tilbereder deres fangster i havnen.

Zrmanja River Tours , der er baseret i Novigrad, arrangerer aktiviteter, herunder grupperafting-eventyr i Zrmanja-kløften samt mere rolige bådsafari langs floden. Der er kajakker, kanoer og flåder at leje til uafhængige ture eller private udflugter på en lille skipperbåd.

Hvor skal man bo
Lejligheder Mali Dvor (sover fire fra €39, på booking.com ) er nær mundingen af ​​den Z-formede bugt, der fører til Novigrad. Der er to lejligheder at vælge imellem, begge med to soveværelser og balkon, og der er en fælles have med grill og havudsigt.

 

Du kan bruge dette interaktive kort til at finde hoteller der passer dig bedst.

Del Artiklen
Facebook
Twitter

Jeg har lavet dette site for at du kan følge med på mine rejser, og samtidigt kan jeg dele mine erfaringer med jer, mine fantastiske læsere :-)

Nyhedsbrev

Del Artiklen
Facebook
Twitter
error: Content is protected !!