black logo resized small

Kom rundt i Istanbul – Transportguide og tips

Nyhedsflash – Istanbul er enormt.

Bogstaveligt talt massiv.

Du kan bare ikke forstå stor Istanbul er.

Men den gode nyhed er, at det er ret nemt by at komme rundt i, takket være et fremragende netværk af offentlige transportmetoder. Det eneste store problem er trafikken.

Du har aldrig set trafik, før du har set Istanbul-trafik, og det bliver kun værre.

Heldigvis er der et par måder, du også kan komme uden om – denne by tænker på alt!

Så for at hjælpe dig med at navigere Tyrkiets største by så langt, lad os se, hvordan man kommer rundt.

First Things First – Istanbul-kortet

istanbulkart

Istanbul-kortet, eller IstanbulKart, som du vil se det kaldet, er, hvordan du betaler for offentlig transport i byen.

Det er værd at købe dette i lufthavnen, hvis du kan, som du vil har brug for det for at komme til, hvor du bor. Du kan købe et nyt kort på enhver af de gule eller blå automater i lufthavnen, og du kan også købe dem i kiosker i by, hvor du ser IstanbulKart-skiltet.

Du betaler kun 13 Lira for et kort, og det kommer uden kredit indlæst på det. På grund af COVID-19-reglerne skal du først anskaffe en HES-kode (hvis du ikke allerede har gjort det), og du vil matche den med din IstanbulKart. Dit kort virker ikke, medmindre du gør dette, før du indlæser nogen kredit på det.

Tilføjelse af en HES-kode til din IstanbulKart:

  • Send en sms til 2023 med:
  • Indtast “HES”, mellemrum, din nationalitet (i et format som GER (Tyskland), ARG (Argentina) osv.), mellemrum, dit pas serienummer, mellemrum, fødselsår, mellemrum og dit efternavn
  • For eksempel – HES GER 123456789 1990 SMITH

Du vil derefter modtage en sms tilbage om et par minutter med din HES-kode.

Når du har den kode, skal du gå til https://kisisellestirme.istanbulkart.istanbul, og du kan vælge den engelske version, før du følger instruktionerne for at tilføje din HES-kode til din Istanbulkart.
Sæt kryds i feltet, der siger: “Jeg er udlænding; Jeg vil fortsætte med mit pasnummer.”
Dit kortnummer er serienummeret på din IstanbulKart.

Det lyder ikke særlig nemt, men det er faktisk langt nemmere, end det ser ud. Når du har gennemført dette trin, kan du indlæse kredit på dit kort og bruge det. Dette kan gøres ved enhver af de maskiner, du vil se på offentlige transportstationer eller ved kiosker, hvor du ser IstanbulKart-skiltet.

For at bruge kortet skal du blot scanne det ved indgangen til bus/metro/færge osv., og du vil blive opkrævet en fast takst på 4,03 lira for hver rejse.

Bedste ting at gøre i Istanbul - Ortakoy-moskeen og Bosporus-broen

Istanbul offentlig transport

Der er flere forskellige former for offentlig transport, du kan bruge til at komme rundt i Istanbul. Mens du kan gå mellem bestemte steder, så husk at afstandene er ret store. Du synes måske, at et sted ser gangbart ud, men når du først er afsted, vil du tro noget andet!

Det er heller ikke den bedste idé at leje en bil og prøv at køre i Istanbul. Trafikken, vejene, bippende, åh, det er nok til at drive dig til vanvid! Seriøst, spar dig selv for stressen og brug offentlig transport i stedet.

Du finder håndspritstationer rundt omkring, men det er bedst at gøre det medbring en lille flaske i tasken eller lomme og spray dine hænder, når du står af bussen/metroen. Husk også selvfølgelig ikke at røre dit ansigt, mens du er på offentlig transport. Med COVID-19-restriktioner betyder det selvfølgelig at bære en maske på al offentlig transport og på stationer – masker er i øjeblikket obligatoriske i Tyrkiet alligevel, så dette burde ikke komme som en overraskelse.

Taxaer i Istanbul

Kom rundt i Istanbul - Taxa i Istanbul

Lad os først tale om den transportform, der er sværest at bruge, og en du ville tro ville være den nemmeste – taxaer.

Hvis du nu kan få en taxa til at stoppe og køre dig derhen, hvor du vil hen, er du gylden. Men i løbet af de sidste par måneder er dette blevet meget sværere. Taxaer stopper ikke altid på gaden, så du er bedst på vej til en taxaholdeplads. Du skal dog så fortælle chaufføren, hvor du vil hen, og de vil fortælle dig, om de ønsker at tage dig eller ej.

Strengt taget burde de tage hvem som helst, hvor som helst, men sandheden er, at chauffører vil vente på turister, der vil længere, fordi de tjener flere penge. Ellers sidder de fast i trafikken på korte ture og tjener færre penge. Du kan godt forstå det, men det betyder ikke, at det er mindre irriterende.

Lad os dog antage, at du finder en taxa, der tager dig derhen, hvor du vil hen.

Gå kun ind i gule, afmærkede taxaer.

Spørg chaufføren, hvor meget du kan forvente at betale, og sæt din pris, inden du stiger ind – det meste vil gå i mål, men du bør kender prisen på forhånd.
Det er en god idé på forhånd at vide, hvilken vej taxaen skal køre dig. Selvom det ikke burde ske, har det længe været en almindelig fidus for bilister at tage den naturskønne vej for at tjene flere penge. Du kan spørge nogen på dit hotel om råd om dette, og de vil med glæde hjælpe.

Istanbul busser

istanbul offentlig transport

Der er to typer busser i Istanbul: regelmæssige og hurtige metrobusser. Du kan også bruge denne bus til at få dig fra den europæiske side over til den asiatiske side. Du finder dog ikke metrobusserne midt i byen, dvs. Besiktas, Taksim osv., og de er mere i forstæderne eller udkanten, på steder som Yenibosna, Zeytinburnu osv.

Men fordi almindelige busser er meget nemmere at bruge og meget nemmere at finde, lad os fokusere på dem. Busser er meget nemme at bruge i Istanbul. De siger, hvor de skal hen foran, og de har også en liste over de vigtigste stoppesteder.

Når du derefter stiger på og bipper din IstanbulKart, vil du se, at der er en skærm, der fortæller dig, hvor den skal hen, og listen over stoppesteder nedenunder i den direkte rækkefølge, bussen stopper i. En stemme fortæller dig også navnet på stoppestedet .

Det eneste problem er, at busser sidder fast i trafikken, og de kan være MEGET travle på bestemte tidspunkter, især i weekenden og fra omkring kl. 18.00 i løbet af ugen. På trods af det er de den billigste og mest tilgængelige måde at komme rundt på.

Busser kører også til de tidlige timer, men tjek bestemte servicetider eller bare spørg chaufføren, hvis du ikke er sikker.

Brug af metroen i Istanbul

Metro er uden tvivl den hurtigste måde at komme rundt i Istanbul på, og selvom mange mennesker er bekymrede for, hvordan man bruger den, er det så, så nemt. Når du har brugt det én gang, vil du sikkert undre dig over, hvorfor du var bekymret over det!

Der er flere linjer, men de to vigtigste vil tage dig derhen, hvor du vil hen. Metroen dækker ikke hele byen, men den dækker en stor del af den, inklusive Fatih, Taksim, Etiler, Levent, og den forbinder også til de ydre dele af byen, inklusive den centrale langdistancebusstation, Esenler, og nogle af de store indkøbscentre, såsom Cevahir.

Se efter det røde, blå og hvide M-skilt, og det er en metrostation. Gå ned ad trappen og scan din IstanbulKart for at komme gennem portene. Så følg blot pilene til den bestemte Metro, du har brug for; du vil se et massivt kort på væggen, og hvis du går i stå, skal du bare spørge en af ​​sikkerhedspersonalet, som vil pege dig i den rigtige retning.

Igen, Metroen kan blive MEGET travl i weekenden og fra omkring kl. 17-18, og du skal forvente at stå frem for at sidde – at finde et sæt i Metroen er beslægtet med guldstøv.

Metroen kører fra kl. 6.15 til midnat.

Marmaray – Europa til Asien

Marmaray er en metrotjeneste, men den tager dig fra den europæiske side over til den asiatiske side. I dette tilfælde tager du til Sirkeci, tæt på Sultanahmet, og du vil bruge tjenesten på nøjagtig samme måde som den almindelige metro.

Du vil dog gå under Bosporus denne gang og kom ud på den anden side i Kadikoy. Det er klart, bare omvendt rådene om at gå tilbage i den modsatte retning.

Den sidste gudstjeneste afgår ved midnat.

Færger i Istanbul

At komme rundt i Istanbul - Færgen i Bosporus-området, Istanbul

En anden måde at komme fra Europa til Asien og tilbage igen er at bruge en færge. Det er en sjov måde at krydse vandet på, og sørg for at købe en simit til at fodre mågerne fra øverste dæk!

Færger kører fra Besiktas, Karakoy, Eminonu, Uskudar og Kadikoy og afgår hvert 15.-20. minut. Sidste gudstjeneste er kl. 23.00.

Du bruger færgeservicen på samme måde som enhver anden form for offentlig transport ved at bruge din IstanbulKart ved porten. Selvom færger kan få ret travlt, er de sjældent superpakkede, så de er en mere afslappende måde at krydse vandet på, og det er også noget, du bør tilføje til din oplevelsesliste i Istanbul.

Istanbul sporvogne

Bedste ting at gøre i Istanbul - taksim-pladsen Røde sporvogn i Istiklal-gaden

Den sidste mulighed er at tage sporvognen. Nu dækker sporvogne ikke hele byen, men hvis du søger at komme fra tæt på Besiktas og over til Sultanahmet og lige udenfor er det en fantastisk måde at redde dine fødder på.

Linjen starter ved Kabatas, som er ned ad bakken (en meget stejl) fra Taksim og tæt på Besiktas og går så langt som til Bagcilar. Der er 31 stop undervejs, og du bruger tjenesten på nøjagtig samme måde som Metroen. Igen kan sporvogne blive ret travle i myldretiden, selvom de aldrig er så stille. Sporvognen kører fra kl. 06.00 til kl. 23.00 og er kendt som “sporvognsvej”.

Del Artiklen
Facebook
Twitter

Jeg har lavet dette site for at du kan følge med på mine rejser, og samtidigt kan jeg dele mine erfaringer med jer, mine fantastiske læsere :-)

Nyhedsbrev

Del Artiklen
Facebook
Twitter
error: Content is protected !!