black logo resized small

Hvordan rejser du med en alvorlig nøddeallergi?

DET KAN VÆRE ET ret dunkelt øjeblik, når du accepterer, at du lider af nøddeallergi.

De skødesløse dage med at bestille noget på menuen er langt bag dig, efter at du har indset, at hvis du og en nød var i ringen, ville du tabe. Der er dog en vis trøst i, at du ikke er alene – i Danmark anslås det, at 20% af befolkningen har en allergi af en eller anden art. 

En anden smule trøst er, at en nødde eller anden fødevareallergi ikke behøver at hindre dine ferieplaner. 

Jeg har rejst verden rundt i årevis med en alvorlig trænøddeallergi (som inkluderer cashewnødder, valnødder, hasselnødder og mandler), og det er lykkedes mig ikke at lade min fødevareallergi komme i vejen for min vagabond-livsstil. Selvfølgelig skal jeg tage ekstra forholdsregler, men ikke mere end mine laktosefrie, glutenfrie, sojafrie, hvedefrie, veganske, vegetariske, pescetariske, kosher-, halal-, (osv.) kammerater.

Dermed ikke sagt, at allergi kan tages let på. 

Under en allergisk reaktion på en fødevare forveksler kroppens immunsystem et protein i maden med en skadelig virus eller bakterier. 

Din krop udsender straks IgE-antistoffer, kendte histaminer, for at angribe den. Histaminer skaber fornemmelser i kroppen, der afværger bakterier og fungerer som din krops naturlige forsvarsmekanisme. 

Fornemmelserne kan være kløe, nysen, kvalme, angst og i alvorlige tilfælde hævelse af hals, tunge og næsebor. For nogle kan histaminerne udløses af selv den mindste kontakt mellem maden og personen, hvilket betyder, at forebyggelse er af allerstørste betydning.

Sådan forhindrer du en allergisk reaktion under rejser

Før du begiver dig ud på et eventyr, skal du sørge for at kende din krop og dine allergier for at forhindre, at reaktioner opstår i første omgang. 

Professionel rådgivning fra enten en allergispecialist eller din læge er bedst.

Sørg for at købe en rejseforsikring, der dækker alle medicinske omkostninger, hvis noget skulle gå galt, og du får en alvorlig allergisk reaktion, der kræver hospitalsindlæggelse. 

Pak dine allergier, som din læge har anbefalet, inklusive antihistaminer og EpiPen auto-injektorer. 

Hav disse altid med dig, også under dit sæde under din flyvning. 

Bemærk, at EpiPens har en udløbsdato, så hvis du rejser på længere sigt, skal du være sikker på, at din forsyning holder under hele rejsens varighed.

Et meget effektivt rejseværktøj er et allergioversættelseskort, der kan købes online. Disse kort, tilgængelige i papirudgave eller på en app, viser dine allergier på over 40 sprog. En alternativ mulighed er Google Oversæt. 

Hvis du ikke altid er på Wi-Fi, kan du screenshotte oversættelsen og vise den til tjeneren og kokken, før du bestiller.

Allergiske reaktioner, når man spiser internationale retter

Inden du begiver dig ud på din rejse, skal du undersøge køkkenet i de lande, du rejser til. 

Steder som Thailand, Kina, Brasilien og Mexico bruger meget jordnødde- og jordnøddeolie i deres retter. 

Kokke i Indien og Sri Lanka bruger almindeligvis trænødder, såsom cashewnødder, og tilføjer dem i karryretter. Nogle retter vil være indlysende om tilsætning af nødder (for eksempel en cashewnødderøre), men andre gør ikke (massaman karry kogt med et trænøddefortykningsmiddel).

Jeg har haft to hændelser i Indien, hvor jeg har spurgt kokken, om der var cashewnødder i en bestemt indisk karry, hvortil de svarede “nej” uden at informere mig om, at der var brugt cashewnødder i fortykningspastaen. 

Hvis du er usikker på et måltid, så bed altid om at læse ingredienserne eller vælg et helt andet måltid eller restaurant.

Nogle fødevarer, du skal passe på, når du rejser med nøddeallergi, er karryretter; saucer; forbindinger; korn og granola; bagværk såsom kager, brownies og muffins; veganske fødevarer; og røre, der kunne tilberedes med jordnøddeolie.

Nødder på vejen

Du vil sandsynligvis støde på nødder, mens du er på flyselskaber og andre transportformer. Det er stadig almindeligt, at flyselskaber tilbyder jordnødder som snack eller serverer fødevarer, der indeholder nødder eller spor af nødder, men nogle flyselskaber forbyder nu denne praksis.

Det er dog vigtigt at bemærke, at de fleste flyselskaber ikke 100 procent kan garantere, at en flyvning er uden nødder, da der er andre passagerer om bord.

Undgå krydskontaminering ved at tage din egen mad om bord. Ofte indeholder flyselskabernes fødevarer ikke en ingrediensliste, og der er sjældent en medarbejder, der kan besvare et spørgsmål om fødevareingredienser med sikkerhed. 

Hvis du beslutter dig for at spise på flyselskabets mad, skal du kontakte flyselskabet, før du går om bord, og anmode om et nøddefrit måltid. 

Mind stewardesserne om din allergi igen ved boarding-gaten og dobbelttjek måltidet, før du spiser det. Du kan aldrig være for forsigtig.

Del Artiklen
Facebook
Twitter

Jeg har lavet dette site for at du kan følge med på mine rejser, og samtidigt kan jeg dele mine erfaringer med jer, mine fantastiske læsere :-)

Nyhedsbrev

Del Artiklen
Facebook
Twitter
error: Content is protected !!