black logo resized small

For at forstå Porto Portugal, start med portvin

I vinens verden er beliggenhed alt. Så meget, at de mest berømte vinstile i verden først og fremmest er kendt for, hvor de er lavet. Og ligesom en regions historie former den vin, der fremstilles der, former vinen regionens historie. Et klassisk eksempel på dette er Porto, Portugal, som definerer, og defineres af, portvin.

“Port er en vinstil, der har en af ​​de største historier i verden af ​​fine vine,” siger David Guimaraens, en vinproducent hos Port-huset Taylor Fladgate. “Den historie går tilbage over tre århundreder, og det er en smuk historie, fordi det er en kombination af købmænds håndværk i byen Porto og mange familiers hårde arbejde i det, der er et af de smukkeste vinområder i verden, Douro-dalen, og hvordan disse to over tid arbejdede for at skabe portvinens stil.”

Portvin er en vin, der er beriget med brandy. Ligesom Champagne skal den komme fra en bestemt region (i dette tilfælde Douro-dalen i det nordlige Portugal), og den skal laves efter et strengt regelsæt. 

Der er omkring 50 typer druer, der kan bruges, herunder den oprindelige touriga Franca, touriga nacional og tinta roriz. Selvom druerne dyrkes længere inde i landet, er vinen opkaldt efter byen Porto, som er Portugals næststørste by. 

Porto ligger, hvor Douro-floden møder Atlanterhavet, og byen er berømt for sine vinkældre og historiske position som centrum for portvinshandelen for verden.

Før coronavirus-pandemien voksede Porto hurtigt som turistdestination. Rejser er foreløbig forhindret, men det er stadig muligt at få en forsmag på en del af, hvad der gør regionen så attraktiv.

placeholder

Vinfremstilling langs Douro-floden går tilbage til de gamle romere, som ankom omkring 200 fvt. 

Vin fortsatte med at være en vigtig del af kulturen gennem starten af ​​Kongeriget Portugal i 1143. Port, som vi kender det, kom dog i høj grad til grund på grund af en bemærkelsesværdig befolkning af britiske købmænd og expats, hvorfor mange af Havneselskaberne har i dag engelske navne.

Handelsforholdet mellem England og Portugal startede med Windsor-traktaten fra 1386. 

Vin ville gå fra Portugal til England, mens salt torsk (bacalhau) gik fra England til Portugal. Vinhandelen mellem de to lande steg i 1667 på grund af spændinger mellem England og Frankrig, der holdt fransk claretvin væk fra engelske kyster. 

I henhold til Methuen-traktaten af ​​1703 havde portugisiske vine en tredjedel mindre af en importafgift pålagt af England end franske vine.

 
 

Briterne blev overladt til at finde en region uden for Frankrig for at slukke deres tørst, og de ønskede en tungere vin end vinene fra kystregionen i Portugal. 

Douro-dalen var svaret, og købmænd fragtede vinen fra dalen til kysthavnebyen Porto og til sidst til England for at dække efterspørgslen.

Men på grund af afstanden mellem Porto og de britiske øer blev nogle af vinene forkælet, før de nåede frem til deres endelige destination. Enten sømænd eller købmænd tilføjede brandy for at styrke deres vine til rejsen – en tilføjelse, der i sidste ende ville blive en definerende egenskab for portvin.

Denne engelske efterspørgsel førte til en blomstrende vineksportindustri i Porto i 1700-tallet. 

I midten af ​​1700-tallet var Port vokset til en vigtig økonomisk drivkraft for Porto og Portugal som helhed. Premierministeren, Marquis of Pombal, besluttede at kodificere produktionsstile for at sikre et ensartet produkt under regeringens overvågning. 

Pombal dannede Companhia Geral da Agricultura das Vinhas do Alto Douro i 1756, som havde monopol på al vin, der skulle til England og Brasilien. 

Han placerede også 335 stensøjler (kaldet marcos pombalinos), der markerede, hvor Port officielt kunne produceres. 

Vinmarker blev klassificeret efter kvalitet det følgende år – et skridt, der ikke ville ske i Bordeaux i endnu et århundrede – og verdens første lovligt klassificerede appellationssystem for vin (regiões demarcadas) blev født.

Vinene tog navnet på den by, de blev afsendt fra, men der ville ikke være nogen Port uden Douro-dalen, hvor druerne dyrkes og vinen fremstilles. 

Derfra er vinen historisk set blevet færget ned ad Douro-floden på både kaldet barcas taverneiras, der blev navigeret over barsk vand af dygtige bådpiloter kaldet barcos rabelos. 

Floden var hovedpulsåren for vin på vej til Porto i århundreder, selvom vejtrafikken tog over i midten af ​​1900-tallet, hvor den sidste kommercielle båd sejlede i 1964.

history of portp

Ports popularitet voksede og aftog gennem århundrederne. 

En borgerkrig og phylloxera, en lus, der ødelagde europæiske vinmarker, skadede industrien i 1800-tallet. 

Det gjorde de to verdenskrige og depressionen også. Siden 1950’erne er Port blevet forbundet med eliten – ikke nødvendigvis en udmærkelse, den fortjener.

“Port har lidt af et billede af formalitet, når man er fuld i England,” siger Guimaraens. “Men gå tilbage for et halvt århundrede siden, og mange mennesker er ikke klar over, at portvin og limonade plejede at blive drukket på pubberne på Englands kyst, og det plejede at være en af ​​de mest populære drinks. Tag over til Nordamerika, og i 1990’erne ville de passionerede portvinsdrikkere drikke deres vintage portvine.”

I løbet af de sidste to årtier er tingene blevet ved med at ændre sig. 

Ikke kun i, hvordan Port drikkes – bartendere i USA blander for eksempel Port til cocktails – men også hvordan Port, og byen, den har fået sit navn fra, opfattes. 

Porto blev ofte set som en arbejdsby (et ordsprog siger : “Coimbra synger; Braga beder; Lissabon viser sig; og Porto arbejder”), mens vinmarkerne i Douro-dalen fik det meste af opmærksomheden fra vinturister.

“Mange mennesker i verden har en god forståelse for portvin,” siger Adrian Bridge, administrerende direktør for The Fladgate Partnership, som omfatter mærkerne Taylor Fladgate, Croft og Fonseca. “Men de forbinder det ikke nødvendigvis med byen Porto, fordi byen først for nylig er åbnet op som en turistdestination.”

Luksuriøse, port-centrerede hoteller som Yeatman var med til at flytte opmærksomheden mod Porto og dens lange historie sammenflettet med portvin.

porto port wine tasting

“Folk kommer, de går rundt i vinmarkerne, de ser skønheden i Douro-dalen, de ser denne utrolige by, og så bliver de forelskede i [vinen],” siger Bridge. ”Det er derfor, vi har udvidet til turisme, og derfor har vi skabt overnatningsmuligheder for folk, så de kan komme og blive. 

Og succesen med The Yeatman, som åbnede for 10 år siden, er at åbne destinationen for fritid.”

For nu, som så mange rejser, må amerikanerne vente på at opleve den fritid. 

De behøver dog ikke vente med at drikke den vin, der gjorde Porto berømt verden over.

Del Artiklen
Facebook
Twitter

Jeg har lavet dette site for at du kan følge med på mine rejser, og samtidigt kan jeg dele mine erfaringer med jer, mine fantastiske læsere :-)

Nyhedsbrev

Del Artiklen
Facebook
Twitter
error: Content is protected !!