black logo resized small

Er Istanbul sikkert – Hvad du skal vide in afrejse

Et af de oftest stillede spørgsmål om at rejse til Tyrkiet “er det sikkert at rejse til Istanbul?” 

Du tror måske, at der skal være et simpelt “ja” eller “nej” svar her, men intet er nogensinde så enkelt. Sandheden er, at Istanbul, som med enhver stor by, har sine risikable steder. Hver by i verden kræver, at du er forsigtig med personlig sikkerhed, og Istanbul er ikke anderledes.

Det er dog forståeligt at stille dette spørgsmål, fordi du uden tvivl har hørt et par historier.

Lad os lægge tvivlen til ro.

Tidligere terrorangreb i Istanbul

Hovedårsagen til, at folk spørger om sikkerheden i Istanbul, er, at byen tidligere har været offer for adskillige terrorangreb. Den seneste var i november 2022, hvor en eksplosion fandt sted en travl søndag eftermiddag på Istiklal Street, Taksim. Dette er en af ​​de travleste dele af byen.

Før det led byen i 2015, da en selvmordsbomber detonerede en bombe tæt på Den Blå Moské og Hagia Sofia i Sultanahmet. Igen er dette en travl og turistisk del af Istanbul. Yderligere angreb fandt sted i 2016, og i 2017 var der et masseskyderi på en travl natklub.

Når du læser det, beslutter du dig naturligvis uden tvivl om, at Istanbul er farligt, men du er nødt til at sætte dette i sammenhæng. I løbet af disse nævnte år beskæftigede mange byer rundt om i verden terrorisme på grund af ISIS’s fremkomst og dens dødbringende terrorkampagne. Desværre led Tyrkiet også meget hårdt i denne tid.

Siden 2017 er Tyrkiets sikkerhedsrekord steget meget. Det sidste angreb i november 2022 kom for os lokale som en kæmpe overraskelse, simpelthen fordi vi antog, at efter en periode med ro, var sådanne tragedier fortid. Desværre er terrorisme et globalt problem, og det er ikke kun Istanbul, der har været nødt til at håndtere det.

Pointen her er, at ja, Istanbul har lidt meget hårdt i fortiden i hænderne på terrorister, men besøgende bør ikke være alt for bekymrede over at besøge, så længe de lærer lidt om byen , før de ankommer.

Mens jeg skriver dette, er jeg i Istanbul, og jeg føler mig ikke det mindste utryg.

Aften og solo kvindelig rejsesikkerhed i Istanbul

Turkey Istanbul Sultanahmet Hagia Sophia

I stedet for at bekymre dig om personlig sikkerhed i Istanbul, ville du sandsynligvis være bedre stillet til at bekymre dig om at blive snydt mere end noget andet. Der er adskillige veldokumenterede svindelnumre, som mange turister forfalder til. For at hjælpe dig, taler vi om dem om et øjeblik.

Lad os indtil videre tale om, hvorvidt Istanbul er sikkert i aftentimerne og for kvindelige solorejser .

Istanbul er en stor og travl by, så der er nogle farer i aftentimerne. Dette er det samme for alle store og travle byer verden over. Det er ikke tilrådeligt at gå alene om natten, og det er bedre at tage en taxa, hvorhen du vil hen. Det siger sig selv, at du ikke skal flashe dine værdigenstande i løbet af dagen eller ej.

Hvad angår kvindelige solorejsende, vil du se mange kvinder rejse på egen hånd, og for det meste oplever de en meget behagelig og fornøjelig tid. Nøglen her er at blive inden for travle turistområder. I så fald er det værre, du nogensinde vil opleve en ret overivrig tjener, der gerne vil tale med dig. Et simpelt “nej tak” vil være tilstrækkeligt.

Sørg selvfølgelig for, at du klæder dig fornuftigt. Selvom du kan have på, hvad du vil i Istanbul (medmindre du besøger et religiøst sted), så kan det ikke betale sig at gå rundt med korte nederdele eller nedskårne toppe. Bortset fra alt andet er det koldt om vinteren! Dæk lidt til, og du vil ikke tiltrække uønsket opmærksomhed.

Istanbuls sikre og ikke-så-sikre områder

Istiklal streetTaksim Istanbul Turkey

Lad os gentage den samme linje her – Istanbul er som enhver anden by, hvilket betyder, at den har meget sikre områder og steder, som du nok bør undgå.

Du er generelt meget sikker i ethvert turistområde, så vi taler om Sultanahmet, Fatih, Kadikoy, Besiktas, Ortakoy osv. Du skal stadig bruge din sunde fornuft og ikke gå alene om natten, men generelt set er du meget sikkert i områder som dette.

Spørgsmålet opstår, når vi taler om Taksim og Beyoglu. Nu er Taksim ikke i sig selv utrygt, men det er et meget stort og travlt område med mange snoede baggader, og det er også her byens vigtigste natteliv ligger. Denne del af byen sover bogstaveligt talt ikke. Du vil finde problemer, hvis du bevidst åbner dig for det.

Beyoglu er området omkring Taksim, som også omfatter Istiklal-gaden. Du skal kun besøge der i dagtimerne for at forstå, at det kan være lidt farligt i aftentimerne, hvis du ikke taler sproget og ikke rigtig ved, hvor du skal hen.

Så selvom du ikke nødvendigvis bør undgå disse områder, så brug din sunde fornuft og lidt forsigtighed, især i aftentimerne.

Istanbuls velkendte svindelnumre

Red tram in Istanbul Istiklal street Istanbul Turkey

Der er nogle velkendte svindelnumre, som de fleste turister forbryder sig om mindst én gang under deres første ophold. Efter dit første besøg, vil du vide, hvad du skal kigge efter og være klogere!

Taxa spørgsmål

Taxi in Istanbul Turkey

Det mest almindelige er, når du vælger at bruge en taxa. Nu er dette mindre af et problem i disse dage, fordi der er flere regler, som taxachauffører skal overholde, men det udelukker ikke helt, at dette sker.

Den gode nyhed er, at offentlig transport er ubesværet og meget billig, så du kan undgå dette til en vis grad. En taxachauffør kan beslutte at tage dig på den naturskønne rute til din destination, hvilket ender med at koste dig meget mere, fordi prisen bestemmes af måleren og derfor af kilometer. Indsats, det plus, ikke alle taxachauffører vil forsøge at gøre dette mod dig – det er kun mindretallet, der kan.

Shine de sko

Du vil normalt se nogen tabe en børste før dig og gå væk, som om de ved et uheld har tabt den. Dette er normalt en lidt ældre mand. Du vil sikkert tage den op og ringe tilbage til ham, og tro at du gør en god gerning. Det, du har gjort, er at falde for et fupnummer.

Personen vil derefter tilbyde at takke dig for at tage deres børste op ved at give dine sko en glans. De vil nægte at tage nej for et svar, men du ved ikke, at de ikke gør dette gratis, og du ender med at betale for deres tjenester.

“Det er tyrkisk gæstfrihed”

turkish hospitality

Nu kan jeg stå inde for, at de fleste tyrkere er meget gæstfrie og vil behandle dig med stor respekt. Men i Istanbul finder du denne fidus, der tager det til et andet niveau og bruger det forkert.

Du vil møde nogen, og de vil gerne tale med dig, normalt fordi de vil have dig til at hjælpe dem med deres engelsk. De vil fortælle dig, at det at have en chat som denne er en del af tyrkisk gæstfrihed.

Du får en lille hyggelig snak, og alt vil være fantastisk. Men du er ikke klar over, at du betaler for de drikkevarer, de indtager. Og ofte er baren eller restauranten med på det, og du slipper ikke for ikke at betale, uanset hvor meget du klager.

Det er virkelig bedst at sige, at du har travlt og går væk.

Forkert ændring

Tjek altid dit skifte, når du betaler kontant, og prøv ikke at give store sedler, hvis det er muligt. Et almindeligt fupnummer er, at de vil give dig byttepenge for en mindre seddel og derefter afvise din forklaring om, at du gav dem en større seddel.

Betal med de rigtige penge, hvis du kan, eller brug dit debet-/kreditkort, som er bredt tilgængeligt.

Istanbul Sikkerhedstip at vide

At bruge din sunde fornuft vil sikre din sikkerhed i Istanbul. For at hjælpe dig er her et par tips.

Lær nogle få ord om det lokale sprog

Hvis du taler på tyrkisk, selv bare lidt, er du langt mindre tilbøjelig til at blive snydt. Derudover er det rart at tale med lokalbefolkningen på deres modersmål

Undgå rygsække

Dette er især tilfældet på offentlig transport, når der normalt er et højt antal mennesker på et lille rum. Hold din taske meget tæt på dig, og hvis du skal bruge en rygsæk, så hav den foran i stedet

Vis ikke dine værdigenstande frem

Det siger sig selv, vel? Bare lad dem blive hjemme eller i hotellets pengeskab.

Få et lokalt simkort

Turkcell og Vodafone tilbyder sim-kort til turister med pakker, der giver dig internet-, opkalds- og sms-godtgørelser. Dette vil hjælpe dig med at komme rundt mere effektivt, og du vil altid have mulighed for at ringe til nogen, hvis du har brug for det

Gå ikke efter den billigste overnatning

Hvis du søger efter overnatning i Istanbul, vil du helt sikkert finde en enorm mængde, og meget er meget rimeligt. Men de billigste muligheder er normalt ikke i de største steder. Lav din research og sørg for, at du opholder dig i et sikkert område

Brug Istanbul Kart

Dette er et forudbetalt kort, du kan bruge i offentlig transport. Du køber kortet fra en metrostation eller lufthavnen eller alternativt en lille kiosk på gaden med skiltet. Fyld derefter dit kort op og brug det på busser, sporvogne, metro og færger

Pas på dine drinks

 Det er altid bedst at drikke flaskeøl, hvis du kan, og at have din drink med dig hele tiden. Husk, drikkevarer varierer fra land til land, og du ønsker ikke at finde dig selv fuld og ude af stand til at finde tilbage til dit hotel

Del Artiklen
Facebook
Twitter

Jeg har lavet dette site for at du kan følge med på mine rejser, og samtidigt kan jeg dele mine erfaringer med jer, mine fantastiske læsere :-)

Nyhedsbrev

Del Artiklen
Facebook
Twitter
error: Content is protected !!