black logo resized small

De syv bedste alternativer til overfyldte Prag

Prag er nemt for meget. Har længe været en populær destination i Europa. I 2018 så den 7,9 millioner besøgende, herunder 6,7 millioner fra udlandet – en år-til-år stigning på 26 procent.

Den berømte Karlsbro er somregel proppet, selv ved solopgang, Old Town Square er et hav af snurrende selfie-pinde, og der er køer uden for hver trdelník-kiosk, der tror på historierne om denne ‘traditionelle’ skorstenskage (spoileralarm: det er alt sammen løgn). 

  • Der er ikke noget under: romantisk for par,
  • uimodståelig for historieelskere
  • en overkommelig mulighed for polterabender,

Den tjekkiske hovedstad mangler næppe appel. Men der er en rigtig måde og en forkert måde at opleve det på. 

Først skal du gå uden for højsæsonen. Det betyder at undgå jul og sommer til fordel for forår og efterår. Byen bliver lige så smuk, og beboerne bliver betydeligt mindre stressede. 

For det andet spredes. Det er kvartererne omkring det centrale Prag, hvor det virkelige tjekkiske liv sker. Udforsk Smíchov (forvandlet fra at være en snavset del af byen til et af de bedste steder at se levende musik), Vinohrady og Žižkov (bolig, men turistvenlig med caféer og barer).

Ellers omgå Prag helt og tag til nogle af de mindre kendte dele af landet. De karakteristika, mange er tiltrukket af i hovedstaden, gentages – og nogle gange forstørret – andre steder. Og i betragtning af at landet er så lille – kun lidt større end Skotland – er der virkelig ingen undskyldning for ikke at rejse videre. Her er nogle af vores foretrukne alternativer.

de syv bedste alternativer til overfyldte prag 5

Fem muligheder i Tjekkiet

1. Český Krumlov

Denne sydbøhmiske by kan også blive lidt overfyldt, men dens 800.000 besøgende om året er kun et nålestik sammenlignet med Prags årlige indtag. 

Med sit eventyrslot og orange hustage og sin position ved Moldau-floden er Český Krumlov i bund og grund et mini-Prag – men uden de kolossale menneskemængder. For at se det bedst muligt skal du bo i mindst to nætter. På den måde kan du have byen for dig selv, efter dagturisterne er gået. 

Byens appel: Den tilhører epoker for længst svundne, oversvømmet som den er med gotisk, renæssance- og barokarkitektur. Slottet rummer det, der er udråbt som verdens ældste barokteater. Prøv at se en forestilling i dette slidte legehus, eller udforsk dets middelaldergader og deltag på et flodkrydstogt.

2. Olomouc

Et afdæmpet højdepunkt i Tjekkiet, enhver besøgende eller beboer i Olomouc vil fortælle dig, at det kunne give Prag en løbe for pengene – hvis bare nogen vidste om det. Med nogle af de smukkeste pladser i landet, den Unesco-opførte Hellige Treenighedssøjle og seks barokke springvand, oser denne by i den østlige provins Moravia lige så meget majestæt som hovedstaden. 

Studenterpopulationen tilføjer en vis livlighed til Olomouc, og midt i de historiske bygninger finder du adskillige pubber og mikrobryggerier, der gør deres del i at gøre denne nation til den største øldrikkere i verden pr. indbygger. Det ville også være blasfemisk at tale om Olomouc uden at nævne dets ost, hvor det er tilfældet, jo mere ildelugtende jo bedre (sørg for at prøve Olomouc tvarůžky, kendt for sin særegne smag og aroma).

de syv bedste alternativer til overfyldte prag 4

3. Mariánské Lázně 

Kurbyer er der rigeligt af i Tjekkiet på grund af landets termiske kilder. Mens den mest kendte er Karlovy Vary i det vestlige Bøhmen, er det også det mest overfyldte. Men ikke så langt væk ligger Mariánské Lázně, mindre og uden tvivl mere malerisk. Det tiltrak engang folk som Thomas Edison, Edward VII og Mark Twain og har ikke mistet sin søvnige charme. Hvis tidskapselaspektet i Prag er det, der tiltrækker dig, vil Mariánské Lázně sørge for i en uendelig meget mere fredelig skala. 

Naturligvis er der de varme kilder at besøge for lidt forkælelse, men byen byder på en række andre lækkerier, hvis højdepunkt er Colonnaden, en arkitektonisk fornøjelse, sammen med uberørte parker. 

de syv bedste alternativer til overfyldte prag 3

4. Pardubice 

Østbøhmen er den eneste region i Tjekkiet, der ikke har haft øget besøgstal i de seneste år, og Pardubice, kendt for sine honningkager og den næstlængste steeplechase i Europa, er den største by i disse egne. 

Det er hjemsted for endnu en af ​​Europas smukkeste pladser. Pernštýnské náměstí er omgivet af renæssance- og barokhuse og ligger i skyggen af ​​Pardubice-slottet fra det 13. århundrede. Festivaler afholdes hele året (Pernštýn Night, i juni, og efterårsfestivalen), der viser lokalt kunsthåndværk, øl og – selvfølgelig – honningkager. 

de syv bedste alternativer til overfyldte prag 2

5. Děčín

Mindre en sag for byen selv, end hvad Děčín er porten til: Det bøhmiske Schweiz. Tjekkiet er ikke internationalt kendt for sine nationalparker, men denne er fantastisk og kun to timers kørsel fra hovedstaden. Det er hjemsted for store kløfter, floder og imponerende klippeformationer, herunder den største sandstensbue i Europa, Pravčická brána. 

Mest fortryllende er en tur ned ad Kamenice-floden (i kajak eller båd), hvor du passerer mosklædte klipper og vandfald. 

de syv bedste alternativer til overfyldte prag 1
Og to ud over dets grænser

6. Leipzig, Tyskland

Tjekkiet deler en stor del af sin grænse med Tyskland, så det er helt naturligt at henvende sig hertil, når man leder efter yderligere rejseinspiration. Leipzig er en kommende storbyferiemulighed og et perfekt alternativ til både Prag og Berlin. 

Leipzigs tiltrækningskraft: Gamle fabrikker og varehuse bliver omdannet til kunstgallerier og udstillingsrum, og en ung, dynamisk arbejdsstyrke myldrer sine stilfulde cocktailbarer om natten.

Hvad med noget at lave uden for turist stieerne? “Spinnerei i det trendy Plagwitz vest for byen er det vidtstrakte sted for det, der var Europas største bomuldsmølle, nu ombygget til omkring 100 gallerier, udstillingsrum og designstudier. Der er også en restaurant og en art-house-biograf.”

de syv bedste alternativer til overfyldte prag

7. Košice, Slovakiet

Tjekkoslovakiet blev adskilt i 1993, og selv om der er en venskabelig rivalisering mellem de to lande i dag, er der en sag at tage med til at besøge begge steder. Košice i det østlige Slovakiet er for de fleste uopdaget på trods af dens europæiske kulturhovedstad i 2013 og dens brede appel. 

Košice vil virke bekendt for enhver Prag-elsker; pastelfarvede gotiske facader langs gaderne og det centrale torv, som har Slovakiets største koncentration af historiske monumenter (gå ikke glip af St. Elisabeth-katedralen eller pestsøjlen). Og i lighed med den tjekkiske hovedstad har den et væld af offbeat barer for dem, der ved, hvor de skal lede. 

Hvad mere er, fungerer Košice som en god base for at se nogle af Slovakiets mere naturlige attraktioner, såsom High Tatras, Slovak Karst National Park og Tokaj vinland. 

Del Artiklen
Facebook
Twitter

Jeg har lavet dette site for at du kan følge med på mine rejser, og samtidigt kan jeg dele mine erfaringer med jer, mine fantastiske læsere :-)

Nyhedsbrev

Del Artiklen
Facebook
Twitter
error: Content is protected !!