black logo resized small

Budapest Rejse Guide

Budapest, kendt for sin fascinerende historie og sit gyngende natteliv, er en populær budgetvenlig backpacker-destination beliggende på en smuk strækning af Donau-floden.

Denne pulserende hovedstad er hjemsted for rummelige parker, adskillige storslåede historiske bygninger, travle madhaller, hippe underjordiske barer og århundreder gamle termiske bade.

Byen er populær blandt budget-backpackere på deres europæiske ture, såvel som blandt europæiske feriegæster og flodkrydsere, der ønsker at udforske ud over Vesteuropas grænser.

Under Budapests noget triste ydre finder du en hip, cool by spækket med overkommelig indkvartering og billige spisesteder, der passer ganske fint ind i selv de strammeste budgetter.

Budapest har alt, hvad du finder i Vesteuropa, men til en brøkdel af prisen (og også med en brøkdel af folkemængderne). Personligt synes jeg, det er en af ​​de mest spændende byer i Europa!

Denne rejseguide til Budapest kan hjælpe dig med at planlægge din rejse til byen. Budgetter en ekstra dag eller to her. Byen er det værd!

Ting at se og gøre i Budapest

free walking tours budapest
1. Tag en gratis vandretur

Hvis du vil have et komplet overblik over Budapest, så tag en gratis vandretur. Det er sådan, jeg starter alle mine ture til en ny by. Der er daglige ture tilgængelige fra firmaer som Gratis Budapest Walking ToursStrawberry Tours , Trip to Budapest og Generation Tours

Disse ture er den bedste måde at lære om byens historie, kultur og arkitektur. Bare husk altid at give din guide et tip!

2. Besøg Terrorens hus

Denne bygning er et museum og mindesmærke for de tusindvis af mennesker, der blev tortureret og brutalt dræbt under Ungarns fascistiske og kommunistiske regimer. 

Udstillingen fører dig gennem genbosættelse og deportation af tusindvis af ungarere, inklusive et forhørskammer og udstillinger af propaganda. Der er også en udstilling om den nazistiske og sovjetiske besættelse af Ungarn. Derfra kan du se rekonstruerede fængselsceller og information om revolutionen i 1956. 

Det er ikke en let måde at tilbringe din eftermiddag på, men du vil få massivt indblik i Ungarns turbulente historie. Entré er 3.000 HUF.

3. Gå i huler

Budapest har omkring 200 underjordiske grotter, som alle er på Buda-siden af ​​byen. Caving Under Budapest kører ture, hvor du kan klatre op ad vægge og presse dig gennem utrolig smalle rum inden for det vidtstrakte 19-mile (30-kilometer) hulesystem under byen. Ture starter fra 10.000 HUF.

4. Gå en tur gennem den store markedshal

Dette marked blev bygget i 1897 og er det største (og et af de ældste) i Budapest. Stærkt beskadiget under Anden Verdenskrig, forblev det sådan indtil 1990’erne, hvor det blev restaureret og genåbnet i 1997. Gå ikke glip af den gotiske genoplivningsindgang og det mønstrede tegltag, når du kommer ind. 

Markedet strækker sig over 10.000 kvadratmeter og har hvælvede glas- og stålbjælkelofter og tre etager med boder, der sælger frisk frugt og grøntsager, oste, pølser, krydderier og lokalt kunsthåndværk. Der er en food court inde på markedet på anden sal, hvis du vil snuppe en bid og folk ser på.

5. Besøg det kongelige palads (Buda Slot)

Oprindeligt bygget i det 13. århundrede, blev det enorme barokkompleks, du ser i dag, bygget mellem 1749 og 1769. Paladsets dage med at være et luksuriøst opholdsrum endte i Anden Verdenskrig, da nazistiske (og derefter russiske) tropper plyndrede det. I dag er det hjemsted for en samling af museer – det ungarske nationalgalleri, Budapests historiske museum,

Houdinis hus, museet for militærhistorie, museet for musikhistorie, telefonmuseet og apoteksmuseet Golden Eagle. Under slottet er der også en labyrint, der blev brugt til at fængsle Vlad the Impaler!

6. Slap af på Margaret Island

Denne populære ø ligger midt i Donau, forbundet af Margaret- og Árpád-broerne. Det plejede at være et kongeligt jagtreservat, men er siden blevet omdannet til en offentlig park med masser at se og gøre. Du kan gå eller køre golfvogne (eller scootere) rundt på øen, udforske den pletfri japanske have eller rosenhaven, slappe af på stranden, besøge den lille zoologiske have eller besøge ruinerne af et gammelt franciskanerkloster. 

Margaret Island har også sine helt egne termiske bade (Palatinus), komplet med bølgebassiner, swimmingpools og en vandrutsjebane. Entré starter fra 2.600 HUF.

7. Tag på en dagstur til Balatonsøen

For omkring 6.000 HUF kan du få en tur-retur togbillet fra byen til Balatonsøen. Dette er den største sø i Centraleuropa (ofte kaldet det “Ungarske Hav”) og en rig vinregion, der også er et knudepunkt for udendørsaktiviteter, især cykling. 

Der er også termiske bade her, med entré, der koster 3.500 HUF for tre timer eller 6.000 HUF for dagen. Du kan også vandre rundt i det udslukte vulkanlandskab i det nærliggende Tapolca-bassin, gå gennem lavendelmarker og se efter dyreliv som hjorte og fiskeørn i Balaton Uplands National Park.

8. Besøg Hulekirken

Denne unikke underjordiske kirke ligger på Buda-siden af ​​byen. Den blev bygget i 1920’erne i en hule, der tidligere var blevet brugt af en eremit. Hele kirken var forseglet bag en mur af beton indtil 1989, hvor Berlinmuren faldt og kirken blev genåbnet. 

Der er masser af interessante relikvier, herunder en kopi af den sorte madonna fra Polen. Entré er 600 HUF, som inkluderer en lydguide.

9. Se skoene på Donau

Opført i 2005 er dette lille monument skabt af filminstruktør Can Togay og billedhugger Gyula Pauer. Under Anden Verdenskrig samlede fascistiske militsfolk 3.500 borgere (hvoraf 800 var jøder) og beordrede dem til at tage deres sko af, før de blev henrettet og kastet Donau. Dette monument af bronzesko repræsenterer de sko, der blev taget af og efterladt før henrettelserne.

10. Vandretur Gellért Hill

Denne bakke på 235 meter er opkaldt efter Saint Gerard og har udsigt over hele byen. Opstigningen er ikke for besværlig, og den flotte udsigt over hele byen gør det besværet værd. 

På toppen finder du et par sælgere, der sælger snacks og drinks. Se efter Szent Gellért-monumentet dedikeret til Saint Gerard, som var den første biskop af Csanád i det, der var kongeriget Ungarn i 1030 e.Kr. Det er populært at komme her ved solnedgang.

11. Besøg Budapests historiske museum

Dette museum dækker fire etager af Buda Slot og tilbyder et omfattende overblik over hele byens historie. Nogle værelser kan dateres tilbage til det 15. århundrede, herunder den gamle kælder, som du frit kan udforske. 

Museet tilbyder også et indsigtsfuldt overblik over de historiske steder omkring byens centrum og deres rolle i ungarsk historie, fra forhistorisk tid helt op til nutiden. Entré varierer efter sæson (2.000-2.400 HUF).

12. Se Mattias Kirke

Beliggende nær Castle Hill, blev den oprindelige kirke på dette sted bygget i det 11. århundrede. Den nuværende bygning blev bygget i det 14. århundrede over dens ruiner, og oplevede betydelige renoveringer i det 19. århundrede. Nogle dele af kirken går dog stadig 500 år tilbage, inklusive udskæringerne over den sydlige indgang. 

Det farverige tag på denne kirke ser næsten ud, som om det er bygget af Lego. Når du først er indenfor, gå ikke glip af de hvælvede lofter og den udsmykkede indretning. I Royal Oratory finder du Matthias Church Collection of Ecclesiastical Art, som har fantastiske artefakter som kalke og replikaer af St. Stephens krone. Entré er 1.000 HUF.

13. Beundre Stefanskirken

Dette er den største kirke i Ungarn. Dens ydre er dækket af udsmykket neoklassisk arkitektur, der støtter en høj kuppel. Indersiden er dækket af smukke kunstværker og glitrende marmor. 

Gå ikke glip af alle de små kapeller indeni, såvel som St. Stephens mumificerede hånd. Adgang er ved donation, men det koster 1.000 HUF at besøge tårnet for at få udsigt over byen. 

Husk at klæde dig respektfuldt.

14. Ungarns præsidentpalads

Dette er den ungarske præsidents hjem. Paladset hedder Sándor-Palota (Alexander Palace), og selvom det ikke er synderligt iøjnefaldende i forhold til de omkringliggende bygninger, kan du se vagtskiftet øverst i hver time gratis (fra kl. 9-17, ekskl. søndage ). Lejlighedsvis er paladset åbent for rundvisninger om sommeren (du bliver nødt til at forhøre dig personligt om priser og timer, da de forekommer sjældent).

15. Se det ungarske statsoperahus

Designet af Miklós Ybl i slutningen af ​​det 19. århundrede, er dette det næststørste operahus i Budapest. Det tog næsten 10 år at færdiggøre og er et nyrenæssancemesterværk, der har budt velkommen til komponister i verdensklasse som Gustav Mahler (han instruerede operaen fra 1888-1891). 

Ture koster 2.500 HUF, og billetter til forestillinger varierer, men forvent at betale omkring 10.000 HUF. (Operahuset er i øjeblikket under renovering og genåbner senere i 2021).

16. Rundvisning Heltenes Plads

Beliggende for enden af ​​Andrássy Avenue, er Heroes’ Square faktisk den største plads i landet. Dens midtpunkt er Tusindårsmindesmærket med en 36 meter høj søjle toppet med ærkeenglen Gabriel, omgivet af 14 statuer af ungarske konger (såvel som andre historiske personer). 

Monumentet blev bygget i 1896 for at fejre Ungarns 1.000 års jubilæum. På dette tidspunkt var Ungarn en del af det østrig-ungarske imperium styret af habsburgerne, og der blev efterladt plads til statuer af fremtidige habsburgske ledere.

money saving tips budapest

Budapest rejseomkostninger

Vandrerhjemspriser – Budapest er berømt for sin hostelkultur, så du finder masser af budgetvenlige muligheder her. I højsæsonen starter sovesale ved 2.600 HUF for en 8-10-sengs sovesal. 

Private værelser koster omkring 14.230 HUF per nat, selvom de kan findes for så lidt som 11.600 HUF, hvis de reserveres tidligt. I lavsæsonen kan du finde kollegieværelser for så lavt som 2.140 HUF per nat, mens private værelser kan være så lave som 9.700 HUF.

Gratis Wi-Fi er standard, og et par vandrerhjem tilbyder også gratis morgenmad. De fleste hostels har et køkken, hvis du vil lave dine egne måltider.

For dem, der rejser med et telt, er camping tilgængelig uden for byen. Forvent at betale omkring 5.500 HUF for en grundgrund til to personer uden strøm.

Budgethotelpriser – Budgethoteller med aircondition, tv og Wi-Fi kan findes for så lidt som 12.000 HUF per nat, hvis de bestilles tidligt. Men for de fleste værelser skal du forvente at betale mindst 15.800 HUF per nat.

Airbnb er også tilgængelig i byen, med private værelser, der starter ved 7.500 HUF per nat (selvom de i gennemsnit er tættere på 19.000 HUF). For et helt hjem eller lejlighed begynder priserne omkring 10.000 HUF per nat (forvent dog at betale mindst 17.000 HUF, medmindre du bestiller tidligt).

Gennemsnitlige madomkostninger – Traditionel ungarsk mad er billig og solid. Det er i høj grad et “kød og kartofler”-land, med populære retter som kødgryderet, røget kød, gryderetter og dumplings. Túró er en populær lokal ost, og frugtkager er en populær (og traditionel) dessert. Sørg for at prøve halászlé , en varm og krydret fiskesuppe med paprika.

I Budapest koster et måltid på en restaurant, der serverer traditionelle retter, omkring 2.200 HUF. For et flerretters måltid og en drink på en restaurant med bordservering skal du forvente at betale tættere på 6.000 HUF. For fastfood (tænk McDonald’s) koster et kombimåltid omkring 1.600 HUF.

Du kan finde pizza til omkring 1.100 HUF for et medium, mens kinesisk mad koster omkring 1.900 HUF. Øl koster omkring 600 HUF, mens en latte/cappuccino koster 500 HUF. Flaskevand er 270 HUF.

Hvis du planlægger at lave dine egne måltider, koster en uges dagligvarer omkring 12.000-13.000 HUF. Dette giver dig grundlæggende hæftevarer som ris, pasta, årstidens råvarer og noget kød.

Backpacking Budapest Foreslåede budgetter

På et rygsækbudget på 11.150 HUF om dagen kan du bo på et vandrerhjem, tilberede de fleste af dine måltider og spise lidt fastfood, begrænse dit drikkeri, bruge offentlig transport til at komme rundt og lave gratis aktiviteter som vandreture eller udforskning markedet. Hvis du planlægger at drikke, skal du tilføje yderligere 600-1.200 HUF til dit daglige budget.

På et mellemklassebudget på 24.000 HUF om dagen kan du bo på et privat hostel eller Airbnb, spise ude på billige restauranter, der serverer traditionelle retter, få et par drinks, tage en taxa af og til for at komme rundt og lave flere betalte aktiviteter som at besøge museer og slappe af i de termiske bade.

På et “luksus” budget på 49.000 HUF om dagen kan du bo på hotel, spise ude hvor som helst du vil, drikke så meget du vil, leje en bil til dagsture og lave flere guidede ture og betalte ture. Dette er dog kun stueetagen for luksus. Der er ingen grænser!

Budapest Rejseguide: Tips til at spare penge

Budapest er ikke et dyrt sted at besøge. Hvis du holder dig til lokale fødevaremarkeder, kollegieværelser og offentlig transport, er det virkelig svært at bryde penge. Mit eneste råd er at begrænse dit drikkeri. Det er her, rejsende går galt. Selvfølgelig er øllen billig, men tyve af dem tæller!

Her er nogle effektive måder at spare penge på i Budapest uden at ofre din rejse:

  • Tag en gratis vandretur – Der er masser af gratis vandreture tilgængelige, hvilket giver en fantastisk introduktion til byen. Dette er den bedste (og billigste!) måde at udforske, mens du får et detaljeret overblik over byen og dens kultur og historie. Bare sørg for at give tip!
  • Bo hos en lokal – Couchsurfing giver dig mulighed for at bo på folks sofaer eller i deres ekstra værelser gratis. Det er en fantastisk måde at spare penge på, mens du møder lokalbefolkningen, som kan fortælle dig om deres by. Det er en fantastisk måde at spare penge og komme i kontakt med lokalbefolkningen.
  • Lav dine egne måltider – Selvom det ikke er for dyrt at spise ude her, er det billigere, hvis du har et budget, hvis du laver dine egne måltider. Gå til en lokal købmand og spar dit budget!
  • Hav et ISIC-kort – For at spare på udgifterne til entré til museer og andre turistattraktioner skal du sørge for at fremvise et gyldigt studiekort. ISIC accepteres typisk på steder, hvor et udenlandsk studie-ID ikke er det.
  • Få Budapest-kortet – Budapest-kortet er et rejsepas, der giver rabatter og tilbud på attraktioner og aktiviteter i byen. Du får gratis offentlig transport, adgang til Lukács termiske bade og adgang til 17 museer. Et 24-timers kort koster 6.490 HUF, et 48-timers kort koster 9.990 HUF, og et 72-timers kort koster 12.990 HUF.
  • Medbring en vandflaske – Postevandet her er sikkert at drikke, så medbring en genanvendelig vandflaske for at spare penge og reducere dit plastikforbrug. LifeStraw er mit foretrukne mærke, da deres flasker har indbyggede filtre for at sikre, at dit vand altid er rent og sikkert.

Hvor skal man bo i Budapest?

Budapest har masser af gode vandrehjem og hoteller i alle prisklasser.

Her er nogle af mine foretrukne budgetvenlige steder at bo:

Sådan kommer du rundt i Budapest

Offentlig transport – Budapest har et omfattende netværk af busser, der forbinder hele byen. Derudover har Budapest et stort netværk af sporvogne/sporvogne samt trolleybusser med over et dusin ruter. Byen har også et moderne metrosystem.

Billetter er gyldige på bus, metro, sporvogne og trolleybusser og kan købes på enhver metrostation med en enkelt tur, der koster 350 HUF. Hvis du vil undgå at stå i køerne på stationerne, kan du også købe billetter i de fleste aviskiosker, gadestande og billetautomater.

Én standardbillet er god til én rejse. Det betyder, at hvis du skal overføre, skal du have en ny billet (medmindre du har købt en transferbillet).

Du skal validere billetter før du kører. Hvis du bliver taget i offentlig transport uden en valideret billet, er du ansvarlig for en bøde på stedet.

Hvis du ved, at du skal bruge offentlig transport, mens du er i Budapest, kan det være værd at købe et 24-timers transitkort til 1.650 HUF. Du kan også få et 72-timers kort til omkring 4.150 HUF.

Hvis du har et Budapest-kort, er offentlig transport gratis.

Tog – Der er tre hovedbanegårde i Budapest, der forbinder hovedstaden med andre byer i Ungarn såvel som til andre nabolande. Den 2,5-timers tur til Wien kan klares for så lidt som 1.800 HUF, mens den 2,5-timers tur til Bratislava koster omkring 3.500 HUF. Turen til Pecs tager også omkring 2,5 timer og koster omkring 3.500 HUF.

Færge – Der er to former for offentlig vandtransport i Budapest: Donau-færgeservicen og flodbådene (som kun sejler fra maj-september). Donau-færgeservicen sejler mellem Újpest og Millenniumi Városközpont, mens flodbådene sejler mellem Boráros tér og Pünkösdfürdo. Flodbådene afgår hver 1,5 time mellem kl. 08.00 og 20.00 med billetpriser på mellem 250-1.000 HUF

Taxa – Taxaer starter ved 700 HUF og stiger med omkring 300 HUF per kilometer. Undgå taxaerne, hvis du kan, da de hurtigt kan tilføjes, og du nemt kan gå eller tage offentlig transport overalt. Der er ingen samkørselstjenester her som Uber.

Cykeludlejning – Budapest er meget cykelvenlig og har over 200 km cykelstier. Du kan finde leje for omkring 2.800 HUF i 4 timer eller 5.300 HUF i 24 timer.

Biludlejning – Biludlejning kan findes for så lidt som 6.500 HUF per dag for en flerdages leje. Medmindre du planlægger nogle dagsture, behøver du dog ikke et køretøj. Hvis du kører, skal du sørge for at medbringe en international køretilladelse (IDP) – du skal bruge en til enhver billeje.

Hvornår skal man tage til Budapest?

Højsæsonen i Budapest er juni-august, hvor temperaturen stiger til 27-30°C. Budapest oplever en enorm tilstrømning af besøgende i denne tid, og priserne stiger også.

Men mens sommeren er det mest populære tidspunkt at besøge, tror jeg, at det bedste tidspunkt at besøge Budapest er skuldersæsonen i foråret og efteråret (april-maj og september-oktober). Det er stadig varmt, med temperaturer på mellem 12-16°C, og der er ikke så mange menneskemængder. Priserne er også billigere.

Vinteren er fra november til marts. I løbet af denne tid er der meget regn og sne, og mange turistattraktioner lukker ned. Temperaturerne falder jævnligt til 32°C – hvis ikke koldere. Når det er sagt, er november-december fantastisk til julemarkederne. Hvis du vil se feriemarkederne og besøge museerne, er vinteren et sjovt tidspunkt at besøge. Bare klæd dig varmt på!

8d311461 e6ec 4e5a 9eab 6a117a43f9c1 woman travelling alone

Sådan forbliver du sikker i Budapest

Budapest er en ret sikker by. Voldelig kriminalitet er sjælden. Svindel og lommetyverier er dog ret almindelige, især i områder med stor trafik og overfyldt offentlig transport.

En fidus, man skal være opmærksom på, er fidusen ‘store bar- og restaurantregninger’. Det er for det meste enlige mandlige rejsende, der er målet for denne fidus. 

Fidusen starter, når du bliver kontaktet af en gruppe kvinder, der beder om et lys eller en vej. De spørger så, om du vil komme til en drink i en nærliggende bar. Når regningen kommer, er det meget dyrt, og de vil ikke kunne betale deres andel. Dette er en meget almindelig fidus, da kvinderne arbejder for baren. 

Hvis du ikke er sikker på, om det er en fidus eller ej, så prøv at foreslå, at I alle går til en anden bar end den, de foreslår.

Derudover skal du undgå dette ved at tjekke priserne inden du bestiller.

Du kan læse om andre rejsesvindel, du skal undgå her.

Enlige kvindelige rejsende bør generelt føle sig godt tilpas med at rejse her, selvom standardforholdsreglerne bør tages.

Hvis du oplever en nødsituation, skal du ringe 112 for at få hjælp.

Stol altid på dit mave-instinkt. Hvis en taxachauffør virker lyssky, skal du stoppe førerhuset og komme ud. Hvis dit hotel er mere snusket, end du troede, så gå derfra. Lav kopier af dine personlige dokumenter, inklusive dit pas og ID.

Husk: hvis du ikke ville gøre det derhjemme, så lad være med at gøre det i Budapest!

Del Artiklen
Facebook
Twitter

Jeg har lavet dette site for at du kan følge med på mine rejser, og samtidigt kan jeg dele mine erfaringer med jer, mine fantastiske læsere :-)

Nyhedsbrev

Del Artiklen
Facebook
Twitter
error: Content is protected !!