black logo resized small

Budapest markeder du ikke må gå glip af

Budapest har for nylig "taget til" markeder, og i en tilbagevenden til gamle traditioner kan du støde på messer på et stigende antal steder i forskellige dele af centrum.

Den store markedshal, Fővám-pladsen

En af de seværdigheder, der oftest nævnes i Budapest-guidebøgerne, er turisternes yndlingssted – en ekstraordinær bygning designet af Samu Pecz i Budapest: Byens største markedshal! Bygningen er opført blandt ungarske nationale monumenter. Beliggende ved foden af ​​Liberty Bridge, er det et overbevisende syn i sig selv, der er gjort virkelig unikt af dens eosin-glas Zsolnay keramiske tagsten. Når de kommer ind i bygningen gennem hovedporten, bliver besøgende ikke kun overvældet af storslået arkitektur, men også af det enorme udvalg af grøntsager, kød og mejeriprodukter. De, der føler sig tøffe, kan smage de bedste madvarianter i Ungarn hos spisestederne på første sal.
Toptip: De færreste udlændinge finder vej til markedshallens kælder, men de, der er modige nok til at få en bid af ungarernes elskede syltede grøntsager, bør begive sig ned til underverdenen…

Oplev den store markedshal med en engelsktalende guide! Rundvisninger er tilgængelige hver lørdag kl. 11:00 fra Hard Rock Cafe på Vörösmarty Square. Klik her for mere information.

Fény Street Market

En af de mest populære markedspladser på Buda-siden af ​​byen – selvom dens arkitektur ikke kan konkurrere med den store markedshal på Fővám-pladsen – kan dette markeds livlige atmosfære og udsøgte udvalg af fødevarer konkurrere med intensiteten på den centrale markedsplads i Budapest. 

Fény Street Market er det foretrukne shoppingområde for lokalbefolkningen og tilbyder et stabilt udvalg af lækre oste- og skinkeprodukter hele året rundt, mens de bedste grøntsager på tilbud skifter sæsonmæssigt, så du altid har de friskeste råvarer på bordet. 

Ved siden af ​​hovedindgangen er der en bod for lokale producenter, som altid med glæde fortæller, hvor andebenet – eller den gryde med honning, du har en sød tand til – er kommet fra.
Toptip: Du bør ikke gå glip af ”Magos” – en bod på Fény Street-siden af ​​markedet, hvor du kan købe forskellige tørrede frugter og krydrede frøblandinger.

Klauzál Square Market

Markedet gemt i District VII fanger måske ikke dit øje ved første øjekast, men det er et sted, der absolut er værd at besøge, når du går en tur gennem området. Markedshallen, der blev rekonstrueret i 2015, byder på alt fra hjemmelavet ost til lokale landmænds grøntsager og premium Mangalica-pølser. 

Hvis du ønsker at dække hele din indkøbsliste, kan du også finde et supermarked i markedshalsbygningen.
Toptip: ‘Mangalica mennyország’ (‘Mangalica Heaven’) tilbyder ikke kun frisk kød, skinke og pølser, men også daglige menuer, som sultne rejsende ikke bør gå glip af.

Hold Street Market / Downtown Market

Denne markedshal, som blev rekonstrueret i 2014, har mistet sin klassiske markedsfunktion nu, men man kan stadig finde nogle traditionelle frugt- og grøntboder og slagterbutikker der. Under alle omstændigheder er dette det perfekte sted at besøge, hvis du ønsker at få en god frokost til en rimelig pris under din sightseeingtur. På Hold Street Market, som ligger blot to minutters gang fra parlamentsbygningen, kan du finde fremragende restauranter, der sælger alle slags madvarer fra hele førstesalsområdet til en stadig større del af stueetagens piazza.

Toptip: Bocuse d’Or 2017, Lyon, finalist nr. 4, Tamás Széll og hans partner, Szabina Szulló åbnede deres restaurant under navnet ‘Stand25 Bistro’ i stueetagen af ​​markedshallen i centrum. ”Rakottkrumpli”, en traditionel ungarsk ret lavet af kartofler, pølser og sur creme, er en ret, hvor hver bid er værd at nyde.

Nedenunder er her et par loppemarkeder, hvis du kunne tænke dig at opleve noget super lokalt!

Fokus er altid anderledes. Nogle steder kan du vælge mellem hjemmedyrkede råvarer, mens du andre steder kan smage visse typer mad; der er messer, hvor du kan finde ting lige fra et halvt par sko til skjulte skatte, og der er en messe i Budapest, hvor unge mennesker tømmer deres egne klædeskabe for at sælge tøj, de ikke har på.

Szimpla markedet

Szimpla – kendt af guidebøger hovedsageligt som en af ​​Budapests mest prestigefyldte ruin-puber – har altid søgt muligheder for at være hyggelige, sympatiske, opdaterede og høje i kvalitet på samme tid. 

Deres Homegrown Produce Market-begivenhed, der startede for 5 år siden, giver denne oplevelse uge efter uge. Markedet og dets 30-40 producenter tiltrækker 1.500-2.000 købere hver søndag. 

Hver sælger på markedet er en ægte producent, som hver uge medbringer deres egne hjemmedyrkede og hjemmelavede delikatesser. Du kan købe mange forskellige slags ost, honning, marmelade, sirup, grøntsager og frugter, kødprodukter, mangalica og vildtkød, friskplukkede og tørrede svampe og trøffelspecialiteter, krydderier, sandwichpasta – fælles for dem er, at de alle får til markedet og derefter i kurve fri for kemikalier og fra nærliggende producenter. 

Folkene hos Szimpla var i stand til at tilføje et twist selv til dette for nylig, og de introducerede Homegrown Produce Breakfast, hvor du hver lørdag og søndag kan lave din egen morgenmad af oste, Mangalica-pølse, hytteost, honning og andre delikatesser hentet fra producenterne. Du kan finde mere info på deres Facebook side.

Ecseri markedet

Et af de ældste markeder – og selvfølgelig kilden til de største skatte – er Ecseri-markedet i hovedstaden; for at besøge det, skal du komme lidt ud af det elegante centrum, men det er det værd for dem, der elsker loppemarkeder. Du kan finde næsten alt fra nips til jugendstilmøbler, fra sorte og hvide lykønskningskort til et sølvfarvet lommeur, fra gamle kameraer til malerier. 

Der er endnu mere: Antikke genstande, violiner, grammofoner, bøger, porcelæn, kulstrygejern, tæpper, gamle sodavandsflasker, kuglepenne, bestik, mønter, militærrelikvier, snørebånd – her er alt til salg. Det er en kavalkade af gammelt og nyt, simpelthen charmerende og kitschede ting. “Ecseri” er en livlig og travl scene for shopping, som heller ikke mangler passionerede følelser. 

Sælgere er glade for at chatte med købere og tale udtømmende om deres varer; nogle gange kan der også høres høje råben og skænderier. Så hvis du begiver dig hertil, så glem ikke: forhandling er obligatorisk, og det anbefales at vise interesse og chatte – sådan vil oplevelsen af ​​at besøge markedet være perfekt! Du kan finde mere info på deres Facebook side.

garderobe markedet

Alle har tøj gemt i deres garderobe, som de måske aldrig har brugt, eller måske bare én gang, eller – selvom mange benægter det – gemmer der sig et stykke tøj på bagerste række, som endda stadig har prisskiltet på. 

På den anden side, hvor mange gange har I været i en situation, hvor I besøgte en ven, og mens I gjorde jer klar sammen til at gå ud (ja, det er primært en pigeting), opdagede I ufatteligt store skatte, som svaret var ganske enkelt: “Du kan få det; Jeg har det aldrig på”. 

Garderobefællesmessen er baseret på denne allegori, som er sket for os alle mindst én gang. Arrangørerne sørger for stedet (Dürer Kert, ved siden af ​​Városliget), hvor de involverede i “garderobeudsalget” kan leje et bord, og både sælgere og arrangører byder velkommen til alle, der kan lide at finde skatte blandt brugt tøj. Du kan finde mere info på deres Facebook side.

WAMP design- og modemessen

Hvis du er i Budapest, er WAMP design- og modemessen blevet et must-see, hvor cremen af ​​ungarske designere præsenterer sit smukkeste merchandise. 

Her kan du møde mode-, smykke- og møbeldesignere, men du kan også støde på en charmerende legetøjsmager, som kun laver et enkelt stykke af hvert plysdyr. Mere info på deres facebook side.

 
Del Artiklen
Facebook
Twitter

Jeg har lavet dette site for at du kan følge med på mine rejser, og samtidigt kan jeg dele mine erfaringer med jer, mine fantastiske læsere :-)

Nyhedsbrev

Del Artiklen
Facebook
Twitter
error: Content is protected !!