black logo resized small

9 Seværdigheder i Budapest

Budapest er i sandhed en by med tusind ansigter. Det nytter ikke noget at forsøge at dække hele byen over en kort weekend! 

Udover at have brug for et par dage til at se alle seværdighederne og deres fornøjelser, er byen spredt ud over et stort område, og det er værd at tage sig tid til at opleve dens geografiske mangfoldighed, fra Buda-bakkerne, bredden af ​​Donau og Margaret-øen til det travle Pest-område i centrum. 

Det første unikke aspekt, der fanger de besøgendes øje, er, hvordan byen er delt i to – Buda og Pest, forbundet med broer – og at hver side byder på en særskilt oplevelse og et indblik i historien. 

I Buda er de termiske bade, der går tilbage til de tyrkiske angriberes dage, det fredelige Tabán-område og brostensbelagte gader i Castle Hills historiske kvarter. I mellemtiden er Pest en ægte smeltedigel med elegancen fra Andrássy Avenue, dens karakter som en by i verdensklasse med det fortryllende operahus, basilikaens kuppel, mange moderne museer, dens natteliv og dens mange skjulte verdener, der kan udforskes på alternative ture. 

To af seværdighederne er også blevet anerkendt af UNESCO som verdensarvsstatus: Donaus bredder og Buda Castle-distriktet samt Andrássy Avenue og dens historiske nærhed. 

En anden dag kunne Budapests top 10 være en liste over yderligere ti seværdigheder på lignende niveau – den kunne lige så godt omfatte museet for brugskunst, som er en del af vores løsrivelsesarv, byens verdensklasses modernistiske og Bauhaus-arkitektoniske kreationer, dets socialistiske realistiske arv eller det beherskede, men deciderede kunstpalads fra det 21. århundrede, som rummer en enestående koncertsal samt Ludwig-museet. 

Og selvom du beslutter dig for at begrænse din rejse til Budapest til en kort weekend eller blot et par seværdigheder, skal du ikke blive overrasket, når du finder dig selv ønsker, at du kunne komme tilbage igen! 

Ofte lover Budapest ti højdepunkter.

Kæde broen

buda bridge budapest

Med Buda-slottet i baggrunden er den ungarske hovedstads første bro, nu et monument, et fascinerende skue, der har tiltrukket mange turister til Budapest.

Før den blev bygget, kunne floden kun krydses via en midlertidig pontonbro, med båd eller over isen. 

Men en storby havde brug for en ægte sten- og mørtelbro for at matche, hvorfor grev István Széchenyi, den “største ungarer”, gjorde alt for at sikre, at den blev bygget: han studerede i udlandet, fik lavet forskellige planer, besøgte fabrikker og eksperimenterede med materialer.

Det afgørende skridt blev taget, da han inviterede den engelske ingeniør William Tierney Clark til Ungarn, samt hans (ubeslægtede) navnebror, den skotske ingeniør Adam Clark, som endte med at bygge broen.

Det blev færdiggjort i 1849 og blev betragtet som et teknisk vidunder af sin tid. I Anden Verdenskrig blev broen ødelagt, sammen med alle de andre broer i Budapest, men blev genopbygget næsten i sin oprindelige form, bortset fra en nødvendig modernisering.

Pladsen ved Buda-siden af ​​broen bærer navnet på bygmester Adam Clark, som valgte Ungarn som et andet hjem og senere også tegnede tunnelen under Castle Hill. Et af aftenens højdepunkter langs Donau er, når lysene på broen tændes, hvilket fremhæver broens buede former. 

Med sin karakteristiske form, to enorme stenporte og smukke ophængningskæder er Kædebroen blevet en væsentlig del af Budapests bybillede i over halvandet århundrede.

Helte Pladsen

heroes squeste budapest

Beliggende for enden af ​​Andrássy Avenue og ved indgangen til byparken – et mesterværk af byplanlægning fra ethvert perspektiv.

Når man nærmer sig den fra alléen, kan den 36 meter lange søjle, som er toppet af ærkeenglen Gabriel, ses på afstand. Søjlen og gruppen af ​​statuer placeret nær dens base udgør et samlet visuelt billede med monumenterne arrangeret i to halvcirkler.

Under deres arkader står billeder af de store skikkelser i ungarsk historie, skabt af billedhuggeren György Zala. Pladsen, designet af Albert Schikedanz, ligger mellem bygningerne på de to museer. Set ud mod Heroes’ Square, Hall of Art er til højre, og Museum of Fine Arts, internationalt kendt for sin permanente samling og midlertidige udstillinger, er til venstre.

Dens samling omfatter værker af Raphael, Leonardo, Dürer, Pieter Bruegel den Ældre, Rembrandt, El Greco, Goya, Renoir, Toulouse-Lautrec, Gustave Courbet, Claude Monet, Édouard Manet og Auguste Rodin, og disse suppleres af dets midlertidige shows i verdensklasse for at gøre det til en rigtig godbid for kunstelskere.

Sammen med Heltenes Plads og Andrássy Avenue betragtes det som et UNESCOs verdensarvssted.

ST. Stephan Basilika

ST. STEPHEN BASILICA

Femogtres meter oppe er der en terrasse med stengelændere rundt om basilikaens hovedkuppel. 

Det højeste udkigspunkt i Pest, der giver en 360 graders udsigt over hele byen. 

Du kan få adgang til den enten ved at gå op på trappen eller ved at bruge elevatoren. Riddersalen – placeret mellem de to elevatorniveauer – er vært for midlertidige udstillinger, konferencer og forestillinger.

Andrássy Avenue

Andrassy Avenue

Andrássy Avenue er en 2.310 meter lang boulevard omkranset af bygninger i varieret arkitektur, der konstant udvider sig fra byens centrum mod Byparken.

Området var længe besat af små hytter og haver, men i anden halvdel af det 19. århundrede besluttede premierminister, grev Gyula Andrássy, at få bygget en ny boulevard her.

Efter 1848-1849-revolutionen flygtede statsmanden til Paris, hvor han blev døbt “le beau pendu” (den smukke hængte mand) af damerne. Han modtog amnesti ved sin tilbagevenden til Ungarn og fortsatte sin vigtige politiske karriere. Han bragte nye ideer og eksempler, primært fra Paris, men alle arkitekterne var enten ungarske eller baseret i Ungarn.

I løbet af et par år, ud af stort set ingenting, blev der bygget en overdådig boulevard, som blev symbolet på landets styrke og også på den æra, der er kendt som “den lykkelige fredstid”.

Oprindeligt var gadens overflade brolagt med træterninger og blev delt af vogne, fodgængere og ryttere til hest.

Det var omkranset af elegante butikker, glamourøse paladser og prydhaver, hvilket stadig er tilfældet i dag. Den vigtigste bygning på alléen er Statsoperahuset, designet af Miklós Ybl, men vi kan også finde løsrivelsesstilen Párizsi Nagy Áruház,

Terrorens hus, det ungarske kunstuniversitet, Ferenc Liszt Memorial Museum, og Ferenc Hopp Museum of Asiatic Arts.

Boulevarden kan opdeles i tre dele, afgrænset af den otte-sidede Oktogon, og af den cirkulære Kodály körönd.

Under denne gade, der strækker sig over næsten 2.300 meter, ligger Europas næstældste underjordiske jernbane, hvis elegante stationer besøges af både lokale og internationale besøgende.

Vor Frue Kirke (MATTHIAS KIRKE) Ved Buda Slot

CHURCH OF OUR LADY MATTHIAS CHURCH AT BUDA CASTLE

Vor Frue Kirke (Matthias Kirke) ved Buda Slot fejrer ungarsk historie i alle dens detaljer. De rigt dekorerede vægge og gotiske vinduer skildrer livet for ungarske nationalhelte og helgener. 

Kirken var vidne til kroningen af ​​de sidste to ungarske konger, og den er stadig mødested for kirke- og statsceremonier på højt niveau i dag. Kirken byder løbende velkommen med koncerter og udstillinger.

Kirkens åbningstider kan variere under kirkelige arrangementer og liturgier, hvor kirkelige arrangementer prioriteres. Se venligst begivenhedskalenderen for åbningstider på dagen for dit planlagte besøg.

Kort historie om Matthias kirken

I næsten 800 års historie oplevede Matthias-kirken byen Budapest skifte hænder en del gange:

Gennem århundrederne var hovedstaden skiftevis under ungarsk, osmannisk og østrigsk dominans. 

Kirken var vidne til opkomsten og faldet af et utal af monarker og gennemgik utallige ændringer.

Her er en tidslinje over kirkens lange historie:

 
 • 11. århundrede :

To århundreder før opførelsen af ​​kirken, under Stephen I sts regeringstid , blev der grundlagt et katolsk helligdom lige der, hvor Matthias-kirken senere skulle blive bygget.

 • 1255

Påbegyndelse af byggeriet af Matthiaskirken under kong Béla IV.

 • 1279 

Kirken blev indviet mere end 20 år efter påbegyndelsen af ​​byggeriet.

 • Slutningen af ​​det 14. århundrede – begyndelsen af ​​det 15. århundrede : 

Kirken blev udvidet under kong Ludvig den Stores regeringstid, og igen under kong Sigismund af Luxembourg, efter at klokketårnet var styrtet sammen.

 • Slutningen af ​​det 15. århundrede :

Den mytiske ungarske konge Matthias Corvin ( Mátyás ) udvidede og udsmykkede kirken. Ændringen omfattede opførelsen af ​​et nyt klokketårn, kaldet Matthias Tower til ære for suverænen. Kong Matthias fejrede begge sine ægteskaber i Budaslottets himmelfartskirke.

 • Begyndelsen af ​​det 16. århundrede – slutningen af ​​det 17. århundrede : 

Efter et første angreb på Budapest i 1526 overtog det osmanniske rige kontrol over hovedstaden i 1541. Matthias-kirken blev derefter omdannet til en moske og tømt for alle liturgiske genstande forbundet med katolicisme; en statue af Jomfruen var muret op, da den ikke kunne flyttes.

 • 1686 :

Tropperne af Eugene af Savoyen, øverstbefalende for hærene i Det Hellige Romerske Rige, besejrede de osmanniske besættere og tog kontrol over Budapest. Legenden siger, at på dagen for den kristne hærs sejr kollapsede muren, der skjulte statuen af ​​Jomfruen i Matthias-kirken: dette skilt, kendt som “Budas mirakel”, siges at have været med til at afskrække de osmanniske soldater .

 • Slutningen af ​​det 17. århundrede – begyndelsen af ​​det 18. århundrede : 

Genopbygningen af ​​kirken, som led betydelig skade under krigen, blev overdraget til et samfund af jesuitter. Jesuitterne byggede også et kollegium og et seminarium lige ved siden af ​​bygningen.

 • 1867 :

Kong Franz Joseph I st og hans hustru, den mytiske prinsesse Sissi (Elisabeth af Wittelsbach), blev kronet i Matthias-kirken.

 • 1873-1896 :

Kong Franz Joseph I beordrede en komplet renovering af kirken og betroede renoveringsarbejdet til arkitekt Frigyes Schulek Han harmoniserede bygningens stil og tilføjede et resolut nygotisk præg.

 • Anden Verdenskrig :

Kirken led alvorlig skade.

 • 1950 – 1970 :

De kommunistiske myndigheder, som havde lukket kirken ved krigens afslutning, besluttede endelig at renovere bygningen.

Budapest Central park

Budapest Central Park scaled

Denne 2.800 meter lange ø i Donau vil med garanti være den grønneste del af byen.

Kaldt “Budapest’s Central Park”, det var engang et kongeligt jagtområde og var i en tid kendt som Rabbit Island af denne grund.

Øen er oversået med enorme platantræer, gangbroer, statuer, ruinerne af et middelalderkloster og tennisbaner.

Bådehuse langs dens kyster, et kasino designet af Miklós Ybl i dets centrum, et vandtårn, der er udpeget som et UNESCO-beskyttet sted, og den japanske have er også værd at nævne.

Den berømte ungarske digter János Arany tilbragte også mange timer under egetræerne her, og de optræder også i hans poesi. Den ungarske forfatter Antal Szerb skriver følgende i sin bog,

“A Martian’s Guide to Budapest”

“Margaret Island. Det er i denne smalle park, hvor du kan se Donau funklende både til højre og til venstre, strømmen af ​​forgængelighed, mellem de næsten alt for smukke blomsterbede og blandt de nederste og øverste restauranter – det er her vi går for at være børn og det er her, vi går for at blive gamle. Budapesternes største digter, János Arany, blev også gammel her.” 

Den populære Palatinus Lido findes også her, og mange mennesker kommer for at svømme i Alfréd Hajós Sports Swimming Pool, mens løbebanen, der går rundt om øen, også er meget populær blandt joggere. 

Den nemmeste måde at nå øen er via Margaret-broen eller med båd. Antal fastboende: 1.

Gellért Bakken

Gellert Hill citadel 9007

Gellért-bakken er hovedstadens populære udflugtssted. Citadellet kan også findes her.

Ungarerne kalder det et “bjerg”, selvom det med sine 235 meter ikke er i nærheden af ​​den geografiske definition af et.

Ikke desto mindre udgør den med sine stejle forrevne sider, træer, der skifter farver med årstiderne og arkitektoniske arv, en integreret del af Budapests landskab. På Erzsébet-brosiden og over det kunstige vandfald står statuen af ​​dens navnebror Saint Gellért (Gerard).

Det var et sted her, at denne munk, oprindeligt fra Italien, døde en martyrs død i det 11. århundrede. Sankt Ivans hule er en berømt arv fra bakken, som efter sin udvidelse nu fungerer som stedet for hulekirken, et kapel af den paulitiske klosterorden.

De filosoffers have er beliggende på siden af ​​bakken, der er nærmest Castle Hill – en unik gruppe statuer, som mindes verdens religioner. Et rigt forskelligartet arboret kan også findes der, lidt længere fra Donau.

Fæstningen placeret på toppen af ​​bakken blev opført af de habsburgske herskere efter 1848-1849 revolutionen og krigen for uafhængighed blev knust. Frihedsstatuen, der står foran fæstningen, er af en kvindeskikkelse, der holder et palmeblad op.

Dette er måske det mest populære sted, hvorfra man kan se byen, da tusindvis af turister strømmer forbi hver dag. Men mange lokale slentrer også op ad bakken for at få lidt frisk luft og ro eller hvile på græsplænerne. Frihedsstatuen, der står foran fæstningen, er af en kvindeskikkelse, der holder et palmeblad op.

Dette er måske det mest populære sted, hvorfra man kan se byen, da tusindvis af turister strømmer forbi hver dag. Men mange lokale slentrer også op ad bakken for at få lidt frisk luft og ro eller hvile på græsplænerne. Frihedsstatuen, der står foran fæstningen, er af en kvindeskikkelse, der holder et palmeblad op.

Dette er måske det mest populære sted, hvorfra man kan se byen, da tusindvis af turister strømmer forbi hver dag. Men mange lokale slentrer også op ad bakken for at få lidt frisk luft og ro eller hvile på græsplænerne.

Det ungarske parlament

Det ungarske parlament

Det ungarske parlament, rigt udsmykket både inde og ude, var inspireret af Houses of Parliament i London, så det blev designet i nygotisk stil, selvom det også bærer stilistiske flor fra renæssancen og barokstil.

Det tredjestørste parlament i verden, det blev bygget på 1000-året for grundlæggelsen af ​​staten Ungarn.

Under den 45-50 minutter lange rundvisning i parlamentet bliver besøgende vist mødesalen i det øverste hus, loungen i det øvre hus, kuppelsalen – inklusive den ungarske kongekrone og kroningsregalier – samt den ornamenterede trappe dækket med rød løber .

Széchenyi Badet

Szechenyi Bath budapest

Med 21 pools er Széchenyi Badet et af de største badekomplekser i Europa. 

Dens eventyrpool har en vandskakt, undervandsboblebad, nakkebruser og bobledæk. 

Foruden traditionelle medicinske tjenester inkluderer entréen også wellness-tjenester såsom saunaer og undervandsgymnastik.

Del Artiklen
Facebook
Twitter

Jeg har lavet dette site for at du kan følge med på mine rejser, og samtidigt kan jeg dele mine erfaringer med jer, mine fantastiske læsere :-)

Nyhedsbrev

Del Artiklen
Facebook
Twitter
error: Content is protected !!