black logo resized small

5 grunde til at du bør besøge Gallipoli i Tyrkiet

Til de fleste besøgende til Tyrkiet, især dem, der rejser dertil for første gang, er et besøg på en slagmark fra Første Verdenskrig som Gallipoli generelt ikke på deres rejseplan. Der er den nødvendige tid brugt i hektisk, fyldt med historie Istanbul…og derfra måske et ophold til den berømte turkise kyst, hvor dagene bliver brugt på at gå på tomgang i dette middelhavsparadis komplet med de mest billede-perfekt meze tallerken for dig (og især din mave) at tage del i.

Og det kan vi selvfølgelig ikke glemme Kappadokien, den centrale tyrkiske region som er hjemsted for et mytisk landskab, et bucket list-emne for mange endelig opfyldt, når de glider over dets betagende skønhed ved solopgang i en luftballon eller sove på et hulehotel.

Men hvad med Gallipoli? Det ligger på en halvø I Tyrkiet lige mellem Det Ægæiske Hav og Dardanellerne. De allierede befalingsmænd troede, at en invasion der ville være et afgørende angreb mod Det Osmanniske Rige (som havde tilsluttet sig Tyskland) og dermed ville bringe en hurtig afslutning på Første Verdenskrig.

I tilfælde af at du sov den dag i klassen, da Gallipoli-kampagnen blev dækket, eller endnu værre, som amerikaner, har du aldrig hørt navnet Gallipoli før, siden 1. Verdenskrigs historie er så hastigt og sparsomt dækket i skolepensum, her er fem grunde til at du bør besøge dette hellige sted.

Det er ikke kun en væsentlig del af europæisk historie og 1. verdenskrigs historie, men også en væsentlig del af Tyrkiets moderne historie.

Lær om en af ​​de vigtigste kampe under Første Verdenskrig på første hånd

Ting at gøre i Gallipoli - Grunde til at tage til Gallipoli - Bunker On Anzac Cove

Der er ingen bedre måde at lære om fortiden på end at være på det samme sted, hvor det hele skete, for det er først da, at historien virkelig kan blive levende.

Hvornår står i den lille by af Ecebat (hvor de fleste besøgende begynder deres tur til Gallipoli-rejsestederne) og ser ud på Dardanellernes farvande, tænk på, hvordan både de allierede og centralmagter kæmpede om kontrol over en vandmasse kun 0,75-4 miles (1,2 til 6,5 kilometer) bred.

Når du ankommer til ANZAC Cove, stedet for landgang for ANZAC-styrkerne (Australian New Zealand Army Corps), og ser på det stejle, klippefyldte terræn foran dig, det samme landskab som ANZAC’erne ville have været nødt til at passere samtidig med at man undgår artilleriild og endnu et bombardement fra de tyrkiske styrker; du vil blive overrasket over at høre, at der var relativt få dødsfald under selve landingen, at det ikke var et blodbad, som D-Day-invasionen var ved Normandiets strande i Frankrig i 1944.

Desværre ville blodbadet begynde i de kommende måneder under de mange voldsomme kampe, der blev udkæmpet under felttoget.

I modsætning til i Belgien og Frankrig, hvor de berygtede skyttegrave langs Vestfronten blev pløjet over efter krigen, ved Gallipoli, forbliver de for det meste intakte. Mens du står i én (fordi ja, du har lov til at kravle ned i dem), lad nogle gange denne benhårde kendsgerning synke ind, de tyrkiske og allierede linjer var kun et par dusin meter fra hinanden…hver side var så forfærdeligt tæt på fjende. En skarp kontrast fra kampene på vestfronten, hvor soldater fra de to modsatrettede hære sjældent så hinanden.

Giv din respekt til de faldne soldater

Ting at gøre i Gallipoli - Grunde til at tage til Gallipoli - Grave

På et sted, hvor der skete så mange dødsfald (på det tidspunkt, hvor de allierede styrker trak sig tilbage i nederlag i januar 1916, næsten et år efter, at kampene var startet), var tæt på en halv million soldater blevet dræbt eller såret. Derfor er der desværre ingen mangel på kirkegårde og anden sidste hvile steder du kan besøge.

Den mest berømte kirkegård er Lone Pine. Når du først ankommer dertil, vil du synes, det er et fredeligt og dejligt sted, forstærket af synet af det enkelte fyrretræ, som giver et pusterum fra den intense sol i sommermånederne. Man kunne aldrig forestille sig, at dette var det samme sted for et af kampagnens blodigste slag; det meste af det kæmpede i hånd-til-hånd kamp i en underjordisk labyrint af skyttegrave.

I dag er over tusind mænd begravet der, sammen med de ukendte grave på omkring 500 soldater. Lone Pine Memorial mindes 4.934 australske og newzealandske tropper dræbt i sektoren uden kendt grav.

Du vil bemærke en tilbagevendende detalje blandt gravstenene – da de fleste af kampene ved Gallipoli var så hårde, er de nøjagtige dødsdatoer ikke kendt for mange af de soldater, der er begravet der. I stedet angives en række datoer (for hvornår slaget fandt sted) som dødsdato.

To andre kirkegårde, du bør besøge, er Beach Cemetery og Johnston’s Jolly; denne indeholder kun én identificeret person.

Lær om manden, der blev far til det moderne Tyrkiet

1646413412 286 5 grunde til at du bor besoge Gallipoli i Tyrkiet

Mustafa Kemal Atatürk vil altid blive husket som Republikken Tyrkiet grundlægger, der fungerede som dens første præsident fra 1923 til hans død 15 år senere. Han blev bebudet for forme Tyrkiet ind i en sekulær stat og især for fremme af kvinders rettigheder indvarslede han. Men før alt det, var han kommandør under Gallipoli-kampagnen. Mange betragter ham og hans militære dygtighed som en grund til, at de allierede blev besejret og i sidste ende trak sig tilbage fra halvøen.

“Der er ingen forskel mellem Johnnies og Mehmets for os, hvor de ligger side om side her i vores land.” Selvom der er tvivl hos nogle om citatets ægthed og oprindelse, tror mange, at Atatürk sagde disse trøstende og helbredende ord ved en mindehøjtidelighed næsten 20 år efter kampagnen.

Atatürk var altid en stor leder og bevidst om alle familiers ultimative offer, da de mistede deres sønner i kampene ved Gallipoli. En statue af Atatürk i naturlig størrelse kan findes ved Chunuk Bair Hill, som var stedet for det højeste antal dræbte for newzealandske soldater, og hvor mange er begravet; Du vil også se navnene på maori-soldater, der døde her.

Se en side af Tyrkiet, som mange besøgende aldrig gør

Gallipoli kan besøges i en dag fra Istanbul, kun fem timers kørsel væk. Alligevel modtager Çanakkale-provinsen en brøkdel af det antal besøgende, som steder kan lide Cappadocia og den turkise kyst gør. (En undtagelse er på ANZAC-dagen, hvor australske og newzealandske besøgende kommer ned til Gallipoli i tusindvis for mindeceremonierne.) Men det betyder, at din oplevelse bliver endnu mere rig og autentisk, når du besøg, da det er et område i Tyrkiet ikke overrendt med udenlandske turister og globalisering, som er dominerende aspekter af Tyrkiets største byer.

At være her betyder, at du også er i umiddelbar nærhed af utrolige steder som de gamle byen Troy (ja, DEN Troja, hvor folk som Paris og Helen og den berygtede trojanske hest havde så store hovedroller), og Assos, som er hvor utallige civilisationer (de gamle grækere, romere, persere, osmannere) alle levede på én gang i historien, og hvor smukt bevarede græske ruiner kan udforskes.

Du behøver ikke at hoppe på et fly eller udholde en lang biltur til se og oplev noget af Tyrkiets fantastiske kystlinje. Çanakkale-provinsen har virkelig betagende udsigter i miles. Selv Zeus troede det, da det menes (ifølge Homer), at han så den trojanske krig fra toppen af ​​Zeus-alteret, som i dag er tæt på lille by af Bergama.

Det vil uden tvivl være et af de mest unikke steder, du vil besøge i løbet af din tid i Tyrkiet

Ting at lave i Gallipoli - Canakkale Martyrs' Memorial

Istanbuls Hagia Sofia og Blå Moské er blevet så ikoniske og kendte over hele verden, at de fleste mennesker kunne identificere dem fra synet alene. Og man kan ikke gå en dag med at gennemse et rejsefokuseret feed på Instagram uden at se billeder af luftballonkontingent over det cappadociske landskab.

Selvfølgelig er alle disse steder og oplevelser mindeværdige og værd, men de er ikke længere unikke. Et besøg på slagmarken Gallipoli ville være. Du vil være vidne til ikke kun en af ​​de mest forfærdelige militærkampagner i Første Verdenskrig, men også hvor tre nationale identiteter blev født – Tyrkiet, Australien og New Zealand. Det er ikke græsk historie på et homeresque niveau, men stadig temmelig monumental.

Gallipolli Pre-Travel Guide

Her er nogle nyttige oplysninger om, hvordan man kommer rundt i Gallipoli.

At komme til Gallipoli

Så hvordan kommer du til Gallipoli?

Der er forskellige måder at nå Gallipoli på, herunder med bil, offentlig bus og gruppeture. At rejse i bil fra Istanbul vil være den hurtigste og nemmeste måde at komme dertil (kun omkring fire timers kørsel) for ikke at tale om at gøre det ubesværet for dig selv at køre rundt på slagmarken.

Du kan tage en offentlig bus fra Istanbuls Otogar Station til Ecebat (denne rejse vil tage fem timer) eller tage en bus fra Otogar Station til Çanakkale og derefter med færge til Gallipoli. Rejser via offentlige transport fra Istanbul vil koste omkring 100 tyrkiske lira.

At komme rundt i Gallipoli

Du skal bruge en slags køretøj for at komme rundt på slagmarkerne i Gallipoli. Ligesom de allierede soldater stødte på næsten umuligt terræn, ville du også som fodgænger.

For ikke at nævne, slagmarken er så ekspansiv, at den uofficielt er opdelt i ANZAC interessepunkter og engelsk/fransk interessepunkter (sidstnævnte styrker havde kæmpet allerede ved Gallipoli et par måneder før ANZAC’erne landede der).

Hvis du ikke har en bil, kan du overveje at tage på enten en privat eller grupperejse. Disse kan arrangeres på forhånd rejser fra Istanbul eller i Ecebat og Çanakkale, afhængig af tilgængelighed.

Crowded House er en anbefalet tour outfitter – det er det eneste rejseselskab baseret på Gallipoli-halvøen (i Ecebat), der udelukkende henvender sig til oversøiske besøgende. Det er også det eneste selskab, der tilbyder regelmæssige ture til Helles-slagmarken, området Gallipoli, hvor de britiske og franske soldater landede og kæmpede.

Hvornår skal man gå til Gallipoli

Det bedste tidspunkt til at besøge Gallipoli er i forårs- og efterårsmånederne. Sommermånederne vil betyde intens varme og brændende sol. Der er også meget lidt skygge på slagmarksområdet, foruden massive menneskemængder, hovedsageligt fra tyrkere på ferie. Vintermånederne er typisk koldte og regnfyldte.

Hvad skal man pakke til Gallipoli

klæd dig i overensstemmelse hermed, især da alle steder af interesse i Gallipoli (undtagen private museer i området) er udendørs. Så om sommeren, kom forberedt med en hat og solcreme, og i de koldere måneder, bære lag.

Del Artiklen
Facebook
Twitter

Jeg har lavet dette site for at du kan følge med på mine rejser, og samtidigt kan jeg dele mine erfaringer med jer, mine fantastiske læsere :-)

Nyhedsbrev

Del Artiklen
Facebook
Twitter
error: Content is protected !!