black logo resized small

12 Bulgarske festivaler du skal tjekke ud

Bulgarien er et land med rig kultur og unikke traditioner. Bulgarerne er meget stolte af dem, og de er blevet videregivet fra generation til generation i årevis, hvis ikke årtier eller århundreder. Fra at jage onde ånder væk til at danse barfodet på ulmende gløder, bulgarske traditioner fremvist på disse festivaler i Bulgarien vil efterlade dig med “WOW” følelsen, og der er garanti for, at du vil få et smil på læben.

Bulgarsk Festival #1: Rose Festival

Traditionel bulgarsk farverig uldstrømpe strikket i hånden

Bulgarien er berømt for sine roser. Landet er en af ​​de største producenter af rosenolie i hele verden. Den bulgarske “attar” af roser er en vigtig komponent i parfumeribranchen over hele kloden. Det bruges også i rumindustrien, som en smørekomponent i rumudstyr, på grund af dets modstandsdygtighed over for temperaturændringer.

Rose Festivalen afholdes i Kazanlak, som er en del af Rose Valley, og afholdes hvert år i den første weekend i juni. Festivalen blev første gang fejret i 1903; siden er den blevet holdt i gang af generationer af driftige mennesker fra dalen. Nu om dage festivalen er blevet en international begivenhed, besøgt af tusindvis af mennesker, både lokale og turister. Tre arrangementer under festivalen er et must.

Rosenplukningsfestival i Bulgarien

I dag er festivalen blevet en international begivenhed, besøgt af tusindvis af mennesker, både lokale og turister. Under festivalen er tre begivenheder et must-besøg: Paraden langs byens gader, valget af Dronning Rose og det tidlige morgenritual i rosenmarkerne. Du kan også besøge Roses Museum i Kazanlak.

Bulgarsk festival #2: Kirsebærfestival i Kyustendil

Kirsebærfestivalen finder sted årligt i to dage i anden halvdel af juni i Kyustendil, kendt som Bulgariens “frugthave”, en af ​​de største bulgarske festivaler. Fejringen af ​​områdets frugtplantager startede med den første nationale frugtudstilling i landet i 1896, og dens popularitet er kun vokset siden da.

Kirsebærfestivalerne er fokuseret på, ja … kirsebær. Disse velsmagende frugter og deres smukke blomster er myter og skønhed i mange lande i verden over. På festivalen finder du utallige borde fyldt med spande med kirsebær, alt sammen en del af en konkurrencepræget udstilling.

Derudover laves mange forskellige produkter af kirsebær, fra kirsebærkager og marmelade til udskåret kirsebærtræ. Selv bordene er en del af en konkurrence – det smukkeste bord vinder!

Bulgarsk festival #3: Nestinarstvo

Nestinarstvoto, som er ilddans, er en af ​​de ældste bulgarske traditioner. Det blev praktiseret i Thrakien tidligere, og i dag er det kun bevaret i tre landsbyer i Strandzha-bjerget – Bulgari, Brodilovo og Kosti. Ifølge nogle forskere lå de rituelle rødder i Bulgariens hedenske fortid og stammer fra kulten af ​​solen i thrakerne.

Dagen for ritualet starter med en påklædning af ildikoner. Så med processionen, som omfatter hele landsbyen, refererer ikoner til den hellige kilde i St. Constantin, hvor den rituelle vask af stilken udføres.

Efter solnedgang ville folket bygge en massiv ild op og danse traditionel bulgarsk dans (Horo), indtil ilden dør, og kun gløder er tilbage. Herefter begynder kulminationen af ​​traditionen. Nestinari, i en tilstand af trance, går ind i cirklen med råb, og den første krydser korsets gløder og derefter de andre.

Nestinari, som nu er i trancetilstand, går ind i ildringen med råb, og den første krydser gløderne, og så går den anden Nestinari ind i cirklen. Det menes, at på grund af at de er i trance, føler de ikke smerten fra den rasende ild.

Festivalen er inkluderet i UNESCO liste over immateriell kulturarv. I dag er ritualet bedst bevaret i landsbyen Bulgari i Strandzha-bjerget og afholdes hvert år den 3. juni.

Bulgarsk festival #4: Surva

Den Internationale Festival for Masquerade Games “Surva” i Pernik er den største i Bulgarien og Balkan. Det er en af ​​de største forestillinger af traditionelle folkelege og skikke med masker i verden.

Tidligere var ‘mummerne’ klædt i en blanding af mandligt og kvindeligt tøj og skræmmende masker. De hænger fra sig klokker og kobjælder; de bærer sværd eller stokke for at skræmme den golde vinter og de onde ånder væk. I dag er festivalen en glædelig fest, der har til formål at genskabe fortiden og bringe glæde og sjov. Festivalen afholdes hvert år den sidste fredag, lørdag og søndag i januar.

Festivalen afholdes årligt den sidste fredag, lørdag og søndag i januar. Traditionelt involverer festivalen omkring 6000 mennesker fra over 100 maskeradegrupper fra alle bulgarske regioner. Folk kommer for at deltage for følelserne og det sjove.

Bulgarsk festival #5: International sækkepibefestival i Gela

Nok den mest usædvanlige af alle store bulgarske festivaler er den internationale sækkepibefestival, som finder sted i landsbyen Gela i august. Dette er en traditionel festival, bevaret af Rhodope-bjergenes folk og klaner, med det formål at fremme deres folklore og kultur.

Mens mange mennesker forbinder sækkepibe med Skotland, har Bulgarien også sin helt egen version. At spille på Rhodopebjergene sækkepibe (lokalt kendt som Kaba Gaida), et af Bulgariens mest betydningsfulde folkemusikinstrumenter, er en forudsætning for bulgarere.

Festivalen tiltrækker også besøgende fra hele verden, herunder steder som Holland, Frankrig, Ungarn, Sverige og endda Japan. Mere end 100 sækkepibere deltager i arrangementet, mens besøgstallet overstiger 15.000.

Bulgarsk festival #6: Rozhen Festival

1646387133 663 12 bulgarske festivaler du skal tjekke ud Jagter aeslet
Bulgarske festivaler: Rozhen Festival. Fotokredit.

Rozhen National Folklore Festival viser bulgarsk folklore og husdyr. Det er opført på engene ved Rozhen Pass, nær Rozhen-toppen i Rhodopes-bjerget. Målet med festivalen er at popularisere bulgarske folkedanser og sangkunst.

Messen præsenterer bulgarsk folkemusik, skikke, danse, tøj, kostumer og ritualer. Traditionelt begynder messen med sangen Бела съм бела юначе (Bela sam Bela yunache), den uofficielle hymne fra Rhodopes-bjerget. Festivalen afholdes i 2-3 dage i august.

Bulgarsk festival #7: Lazaruvane

Ikke en kæmpe forsamling på et bestemt sted, men snarere en tradition, der tager sted i landsbyer og byer over hele landet; Lazaruvane fejres på St. Lazarus Day, lørdagen otte dage før påske. Dette gammel bulgarsk traditionen bekendtgør begyndelsen af ​​foråret.

Det, der er så bemærkelsesværdigt ved denne begivenhed, er, at den kun udføres af piger. På St. Lazarus-dagen går grupper af piger (normalt omkring 16 år og ugifte) tværs gennem deres by, klædt i traditionelt tøj, synger folkesange og besøger hver hjemme i byen. Symboliserer pigens vækst, en pige anses for at være klar til at gifte sig, når dette ritual har konkurreret.

Bulgarsk Festival #8: Zheravna National Costume Festival

Zheravna er en landsby i sydøstlige del af Bulgarien. Hvert år siden 2008 afholdt landsbyen den nationale festival for folkedragter. Deltagelse i festivalen er en frivillig handling, og de, der ønsker at være med, skal respektere dens regler.

Hovedreglen er at være klædt i folkedragter. Det er forbudt at bruge nogle genstande fra det moderne liv. Brug af mobiltelefon er kun tilladt i opkaldsområderne. Formålet med disse regler er at stræbe efter at værdsætte bulgarernes dagligdag liv omkring 100-150 år siden.

Traditionelt afholdes festivalen i tre dage (fredag, lørdag og søndag) den sidste weekend i august.

Bulgarsk festival #9: Karneval for humor og satire i Gabrovo

Kendt som Bulgariens hovedstad for satire og humor, er Gabrovo vært for Karneval af Humor og Satire hvert år i midten af ​​maj. Dette er en utrolig sjov festival, en af ​​Bulgariens bedste festivaler især hvis du kan lide et godt grin.

Intet bliver taget seriøst under dette karneval. Enorme menneskemængder fylder Gabrovos gader, en del af processionen, der langsomt løber gennem byen centrum. Der er tegnefilm og skulpturer af betydningsfulde begivenheder, berømte mennesker og lokale helte. Folk er klædt ud i alle slags figurer, lige fra sigøjnere og musketerer til troldmænd og toreadorer. Derudover ledsager traditionel balkanmusik og danse denne sjoveste af bulgarske festivaler. Sørg for at tjekke det ud, hvis du er i landet i maj.

Bulgarsk Festival #10: Pirin Sings Folklore Festival

En af de vigtigste kulturelle festivaler i Bulgarien er Pirin Sings Folklore Festival. Først organiseret i 1962, det er fascinerende, fordi det med succes sporede, genoplivede og beskyttede Bulgariens kulturarv. Festivalen tiltrækker en livlig flok kunstnere, unge som gamle, elskere af gamle traditioner og etnografi, og turister, der blot ønsker et glimt af den lokale bulgarske kultur.

Pirin Sings forekommer midt om sommeren ved Predel-passet i Rila- og Pirin-bjergene. Folk fra alle fjorten landsbyer i region samles til festivalen til et par dage med sange, danse, fortællinger og historier, musik og anden folkloristisk sjov.

Bulgarsk Festival #11: Burgas Street Food And Art Festival

Midt på sommeren forvandles det smukke havneområde Burgas. Det bliver rammen om en travl festival for street food, kultur, kunst, musik og litteratur i fem dage. Der vil være opstillet mobile køkkener, street food trucks og telte, hvor kokke fra Burgas og andre steder i Bulgarien vil tilberede de lækreste retter.

Udover kold mad og varme specialiteter vil der også være iskold øl og velsmagende cocktails. Smagnings- og prøveudtagningsbegivenheder finder sted overalt, mens besøgende, der leder efter en praktisk oplevelse, kan deltage i workshops og se kulinariske demonstrationer. Dette er absolut en af ​​de mest spændende festivaler i Bulgarien for foodies.

Bulgarsk festival #12: International Folklore Festival Varna

For folkloristisk dans og musik er International Folklore Festival i Varna en fantastisk begivenhed at deltage i. Denne festival fokuserer ikke kun på bulgarsk kultur, men byder på folkeensembler fra hele verden.

Siden den første udgave i 1992 har mere end 150 forskellige grupper deltaget, fra ikke færre end 50 andre lande i Europa, Afrika, Asien og Amerika. Derudover mere end 60 folkeensembler fra Bulgarien både amatører og professionelle, har også optrådt på denne pulserende festival.

Gennem videovisninger, liveoptrædener, gadeoptog, udendørskoncerter og kreative møder samles verden virkelig. Varna International Folklore Festival finder sted hvert år i den første uge af august og tiltrækker en stor skare på 15.000 mennesker.

En bonusfestival (min favorit)

Bonusfestival i Bulgarien: Blåbærfestivalen

Bulgarske festivaler, du skal se_Blueberry - Rejseblog
Bulgarske festivaler: Blåbær

Denne bulgarske festivalen er ikke berømt, men jeg ville gerne have det med, fordi det er min yndlings.

Festivalen afholdes højt i bjerget ved den smukke Stara Planina, nærmere bestemt i Ambaritsa-hytten. Denne festival er et tre-dages program med en masse musik, spil, sjov, og selvfølgelig, som navnet antyder, involverer det blåbær. (og mekitsi nogensinde). Jeg var på festival sidste år som frivillig i en uge. Jeg mødte en masse fantastiske mennesker og havde en fantastisk tid.

Årets datoer er ikke offentliggjort endnu, så følg dem på Facebook for opdateret information.

Disse bulgarske festivaler er blot en af ​​grundene til at besøge landet. Bulgarien er et fantastisk sted med så mange steder, der er værd at besøge. Hvis du spørger mig, hvornår er det rigtige tidspunkt at besøge Bulgarien, så ville mit svar være NU!

Del Artiklen
Facebook
Twitter

Jeg har lavet dette site for at du kan følge med på mine rejser, og samtidigt kan jeg dele mine erfaringer med jer, mine fantastiske læsere :-)

Nyhedsbrev

Del Artiklen
Facebook
Twitter
error: Content is protected !!